Odlomak

Kako proces procene razvijenosti konkurencije na tržištu ne bi bio baziran samo na subjektivnim procenama i analizama, uvedeni su određeni matematički modeli koji kvantifikuju stepen konkurencije na odrđenom tržištu, i grani .
Razvijenost tržišne konkurencije u bankarskom sektoru ima izuzetno važnu ulogu, pre svega kada je u pitanju visina aktivnih bankarskih kamatnih stopa. Visoka aktivna kamatna stopa može da ima negativne posledice na profitabilnost i likvidnost banaka, naročito u razdoblju recesione faze ekonomskog ciklusa. Zato je praćenje nivoa konkurencije u bankarskom sektoru regulisano, što znači da postoji obaveza njegovog praćenja kako bi se izbegli oblici nesavršene konkurencije kao što su monopol, oligopol i drugi.
Konkurentnost ključnih sektora srpske privrede, poput finansijskog sektora i sektora telekomunikacija, je obezbeđena zahvaljujući značajnim stranim direktnim investicijama u prethodnom periodu. Kao rezultat porasta stranih direktnih investicija, u strukturi banaka dominantno učestvuju banke sa većinskim stranim kapitalom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari