Odlomak

Uvod

Sve je veća otvorenost u načinu na koji privatna preduzeća i javni sektor upravljaju performansama i saopštavanjima ili ključnim stejkholderima. Jedan od stubova toga je uspostavljanje stabilnog sistema revizije i odgovornosti. Direktori izveštavaju vlasnike preduzeća i komunicciraju sa raznim stejkholderima kroz godišnje izveštaje. Nezavisni revizori rade ponovnu proveru izveštaja i računa na ime vlasnika.
Interni revizori obavljaju pregled sistema kontrola koje se bave stvarnim i uočenim rizicima preduzeća.
Aktivnost interne revizije pomaže preduzeću da svoje ciljeve ostvare uvođenjem sistemskog i disciplinskog pristupa radi ocene i poboljšanja procesa upravljanja.
Istorijat

U prošlosti se gledalo na internu reviziju kao na mehanizam za ponovnu promenu mnogo hiljada finansijskih transakcija koje su se prenosile na račune. Tokom 50-ih i 60-ih godina 20-og veka nju su činile osnovne provere računa radi izolovanja grešaka i nepravilnosti. Tokom 90-ih godina 20-og veka, upravljanje rizikom doživelo je procvat, jer se trebalo distancirati od kritika upućenih preduzećima koja su oštewćena ili čak uništena skandalima ili lošim upravljanjem. Tako je akcenat stavljen na korporativno upravljanje u svim vrstama privrednih subjekata i organima javnog sektora. Promena stava, pristupa i vrednosti u okviru procesa interne revizije odvija se brzo, tokom druge polovine 20-og veka i prve decenije 21-og veka:
1. Počev od provere računovodstvene evidencije (50-ih godina) proko ocene poštovanja procedura (60-ih godina) i ocene kotrole (80-ih) izveštaja o sistemima interne kontrole (90-ih godina)
2. Preko ocene upravljanja rizikom (2000-te godine), podrške procesa upravljanja rizikom (2001-e godine)
3. Do izveštavanja o riziku i uspostavljanju kontrola (2002-e godine)
U ovom periodu je izvršen prelaz:
– Sa aktivnosti provere na posao konsultacija i uverenja
– Sa pregleda blagajne na pregled rizika strateškom spjanjem
– Sa sprovođenja pravila na savetovanje rukovodstva.
Uloga kontrole i revizije u sistemu poslovanja

Poslovno okruženje preduzeća izloženo je stalnim promenama. Menjaju se ekonomski faktori, napredne tehnologije, jača globalna konkurecija. Svaka nova promena u poslovnom okruženju generiše menadžmentu u preduzećima nove izazove u vezi kontrolisanja troškova, upravljanja likvidnošću, ostvarivanja prednosti.
Efektivan sistem interne kontrole omogućava menadžmentu da se suoči sa ovim izazovima, kroz ostvarivanje ciljeva korporativnog preduzeća i ostvarivanja njegove misije.
Uloga revizije je savetodavna, a ne izvršna. Revizori treba da olakšaju koncipiranje dobrih kontrola.
Interni revizor ukazuje na oblasti u kojima se može poboljša upravljanje. Uloga internog revizora je pružanje pomoći rukovodiocima i njihovim timovima i rad za top menadžment korporacije.
Uloga kontrole

Primena dobrog sistema interne kontrole podrazumeva da kontrole daju pozitivan doprinos preduzeću i obezbeđuju adekvatne odgovore na identifikovane rizike koji ugrožavaju pozitivno kretanje. Kontrole i izveštaji interne kontrole predstavljaju karakteristike povezivanja za akcionare i stejkholdere.
Izveštaj interne kontrole predstavlja prikaz koji se izvodi iz sveukupne situacije sistema, uspostavljenih procesa i odnosa u preduzeću.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari