Odlomak

Na samom početku naše teme „Kontroliranje kao funkcija menadžmenta“ najprije ćemo razgraničiti dva pojma tj. „nadzor“ i „ kontrola“. Nadzor je širi pojam od kontrole, obuhvata kompleksan skup mjera, metoda, i postupaka, čiji je cilj da se utvrdi da li je ponašanje pravnih i fizičkih lica u skladu sa zakonskim propisima, koji se u procesu poslovanja moraju poštovati.

Na drugoj strani imamo pojam „kontrola“ kao dio nadzora, koja kontroliše pravilnost i zakonitost poslovanja i kao takva predstvalja suštinu nadzora.

Kontroliranje je stalan menadžerski proces ugrađen u sve razine organizacijske hijerarhije – ono je alat za postizanje organizacijskih aktivnosti. Često se koristi i pojam “upravljačka kontrola funkcija”, a definira se kao proces kojim menadžeri utječu na ostale članove poduzeća kako bi ostvarili strategiju poduzeća. Upravljačka kontrola funkcija uključuje i planiranje ali omogućuje i odstupanje od zacrtanih planova, ako menadžeri zaključe da su pronašli bolje načina za realizaciju strategije od onih predviđenih planom.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari