studenti
Mesto za uspešne studente

Kreditni novac

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Novac je ekonomsko dobro koje služi za razmenu materijalnih dobara i usluga između učesnika u robnom prometu.
U toku svog istorijskog razvoja ulogu novca su obavljale veoma razliličite vrste materijala, počevši od stoke, preko metala, pa sve do papirnog novca, kakav danas poznajemo.
Razvoj novca direktno je vezan za razvoj robne proizvodnje, odnosno novac je i nastao kao objektivna potreba efikasnijeg funkcionisanja robne proizvodnje. U početku su se robe menjale jedna za drugu (trampa). U kasnijem periodu bilo je moguće za jednu vrstu robe dobiti bilo koju drugu ili više njih u istoj vrednosti. Na posletku se izdvojila jedna vrsta robe koja je postala opšti ekvivalent koju su prihvatali svi učesnici razmene, a to je novac u današnjem smislu reči.
Novac ima nekoliko društvenih funkcija:
• funkcija mere vrednosti,
• funkcija sredstava prometa,
• funkcija sredstva plaćanja,
• novac kao blago i
• svetski novac.
U funkciji mere vrednosti, novac svojom manjom ili većom količinom upotrebne vrednost izražava vrednost bilo koje vrste robe.
Novac u funkciji sredstava prometa je posrednik u razmeni, pri čemu se roba prvo prodaje za novac a on ponovo menja za željenu robu.
Novac kao blago je novac koji se povlači iz opticaja i akumulira jer on kao simbol bogatstva i moći može da se pretvori u bilo koju drugu vrstu robe u svakom trenutku.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.