studenti
Mesto za uspešne studente

MAKRO I MIKRO OKRUŽENJE ORGANIZACIJE KAO POTROŠAČA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Organizacija je veoma širok pojam i može se posmatrati na raznim nivoima, kao npr.
org. poslova i zadataka, organizacionih jedinica, preduzeća, privredne oblasti, društvene zajednice, pa do org. na međunarodnom nivou. Organizacijom se izražavaju određene ljudske aktivnosti u smislu organizovanja, kao organizacija proizvodnje i slično.
Organizacija je grupa ljudi sastavljena od specijalista koji rade zajedno na nekom zajedničkom zadatku ili poslu. Kada se posmatra određena organizacija, uglavnom su vidljivi njeni formalni aspekti – strategije, ciljevi, politike i procedure, struktura, tehnologija, formalni autoritet i sistem naredbi. Ali, ispod površine (u unutrašnjosti) organizacije nalaze se brojni neformalni elementi organizacije, koje menadžeri treba da shvate. Reč je o važnim, ali skrivenim aspektima organizacije, kao što su: stavovi, percepcije, grupne norme, neformalne interakcije, interpersonalni i intergrupni konflikti.
Organizacije su institucije posebne namene. One su delotvorne zato što se usredsređuju na zadatak, posao. Rezultati u jednoj organizaciji postoje samo sa spoljašnje strane. Unutar poslovnog preduzeća, postoje samo troškovi. Rezultati ostvareni u jednoj organizaciji uvek su znatno veći od pojedinačnih doprinosa članova organizacije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.