Odlomak

UVOD
Prije nego počnemo obrađivati temu za koju smo se opredijelili definisaćemo sam pojam marketinga.
Pretpostavlja se da se riječ marketing prvi put u privredi koristila 1952.godine. Riječ je anglosaksonskog porijekla čije je etimološko značenje stavljanje na tržište (market = tržište, a sufiks – ing ima više značenja). Ne može se adekvatno prevesti na naš jezik. Ne postoji ni opšta definicija marketinga koja treba da odgovara svrsi u koju se koristi, a mijenja se kako se granice discipline mijenjaju.
Filip Kotler, jedan od najvećih savremih autoriteta u marketingu, dao je neke definicije:
– Marketin je isporučivanje zadovoljstva potrošaču uz ostvarenje profita.
– Marketing je društveni i upravljački proces kojim, putem stvaranja, ponude i razmjene proizvoda od vrijednosti s drugima, pojedinci i grupe dobivaju ono što im je potrebno ili što žele.

1. MARKETING MIKS

Pod marketing miks koncepcijom podrazumijeva se odgovarajuća kombinacija instrumenata ( proizvod, cijena, distribucija i promocija) koji čine ponudu preduzeća koja treba da se bazira na informacijama o potrebama i zahtjevima ciljnog tržišta.
Koncepcija je osnova za upravljanje aktivnostima koje čine marketing kao poslovnu funkciju savremenog preduzeća. Neophodna je da objasni mogućnost kombinovanja instrumenata pri prilagođavanju ponude pojedinim tržišnim segmentima. Rezultat je napora preduzeća da izađe u susret potrebama kupca.
Ideja potiče od Kulitona koji je u jednoj svojoj studiji napisao da su menadžeri „mikseri elemenata“ koji kombinuju ili traže nove elemente da bi došli do rentabilnosti ponude na tržištu. Borden je prihvatio i razradio ideju u koncepciju marketing miksa.
Postavio je odmah dva pitanja:
• Koji elementi čine marketing miks?
• Od kojih faktora zavisi optimalna kombinacija elemenata?
Smatrao je da postoje slijedeći elementi: planiranje proizvoda, cijena, marka proizvoda, kanali distribucije, lična prodaja, privredna propaganda, unapređenje prodaje, pakovanje, izlaganje, usluge, fizička distribucija i pribavljanje i analiza činjenica o marketing aktivnostima.
Kao odgovor na drugo pitanje navodi: ponašanje potrošača, ponašanje posrednika, ponašanje konkurenata i ponašanje države.
Mnoge savremene definicije marketinga proširuju podjelu instrumenata marketing
miksa, ali i dalje postoji klasifikacija u 4 grupe po McCarthy ( 4P MARKETINGA )

• Proizvod (Product)
• Cijena (Price)
• Distribucija (Place)
• Promocija (Promotion)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari