studenti
Mesto za uspešne studente

Međunarodni Monetarni Fond

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Prije 64 godine u Bretton Woods-u osnovane su dvije monetarne institucije Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Prvobitni ciljevi sa kojima su osnovane bili su poslijeratna obnova Evrope i Japana, sa jedne strane, kao i opstanak i daljnji razvoj kapitalističkog načina privređivanja, sa druge strane, uz naravno obezbjeđenje stabilnosti svjetskog monetarnog sistema. Međutim u proteklih 64 godine dosta je procesa započelo, između ostalog i najaktuelniji proces današnjice, a to je globalizacija, koje ove dvije instutucije nisu na adekvatan način pratile.
Naime uz sve pozitivne stvari koje su proizišle iz njihovog djelovanja, načinjene su i neke velike greške koje su dosta utjecale na današnje loše stanje u mnogim zemljama, ali i na averziju i nepovjerenje prema IMF-u i IBRD-u, odnosno Svjetskoj banci od strane značajnog broja zemalja koje su sopstvenom pameću, a ne slijepim slijeđenjem uputa pomenutih institucija izbjegle kolapse i socijalne nemire.
Kao negativne posljedice njihovog djelovanja navode se zabrane nizu afričkih zemalja da utroše oko 70% pomoći koje su dobile iz inistranstva, a najveći dio te pomoći se odnosio na zdravstvo i podmirenje drugih hitnih troškova. Zatim im se inputira i negativan utjecaj na finansijsku krizu u Aziji prije desatak godina koja je značajno usporila razvoj grupe zemalja koje su tada bile poznate kao grupa „Azijskih tigrova“. Najsvježiji primjer, koji se stavlja na teret IMF-a i WB-e, dolazi nam iz Argentine koja je 2001 godine doživjela finansijski kolaps.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.