Odlomak

 

Na početku rada tema je analitički razložena na manje celine i definisani su pojmovi ključni za razumevanje daljeg teksta – porodica, škola, vaspitanje, metodologija, istraživanje. Polazi se od činjenice da se svaki čovek rađa nedovršen, nezreo i potpuno zavistan od sredine, što dalje implicira neophodnost vaspitanja. Osnovni ciljevi vaspitanja su fizički i intelektualni razvoj, estetske navike i formiranje moralnih načela. Vaspitanje se vremenom diferencira na porodično i institucionalno, a zatim i na neformalno vaspitanje.Vaspitanik, roditelji i vaspitno-obrazovne instucije definisani su kao socijalničinioci vaspitanja, a zatim se komentariše roditeljska uloga i uloga škole u samom procesu vaspitanja.Opisuju se metodološki pravci pozitivizam, psihoanalitička teorija, bihevioristička teorija, kognitivno-razvojna teorija i humanistička teorija. Osnovna odredba metodologije kao empirijsko-teorijske nauke je kako naučno saznati istinu, i teorijsko znanje se kasnije koristi za sprovođenje istraživanja čiji je problemDa li i koliko je uloga porodičnog vaspitanja efikasnija od institucionalnog? Statistički rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da populacija smatra da je porodično vaspitanje najefikasnije i najvažnije za formiranje ličnosti deteta i njegovu integraciju u društvo.

Ova studija usmerena je nametodološki pristup vaspitanju dece, a kako bismo bolje shvatili njegovu suštinu, pre nego što krenemo sa teorijskim pristupom, analiziranjem i istraživanjem, potrebno je da ga raščlanimo i objasnimo pojmove od kojih se sastoji.
1. Porodica
Porodica je drevna i univerzalna ljudska (biološka, društvena, ekonomska i psihološka) zajednica koju čine, pre svega, odrasli reproduktivno sposobni partneri (otac i majka) i njihovo potomstvo, ali i dalji srodnici koji žive zajedno sa njima.
Neke od osnovnih funkcija porodice :
– reproduktivna
– ekonomska
– religijska
– vaspitna
Najvažnije interne uloge porodice su othranjivanje, negovanje, vaspitavanje i obrazovanje dece, vođenje računa o njihovom zdravlju, kao i moralna i zaštitna uloga.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Metodologija naučno istraživačkog rada -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari