studenti
Mesto za uspešne studente

Mito i korupcija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pojam “korupcija” potiče od latinske reči “coruptio”, što znači: “podmićivanje, potplaćivanje,pokvarenost,krivotvorenje…” U najopštijem smislu korupcija podrazumeva zloupotrebu (obično) javne službe radi postizanja lične koristi.
Korupcijom se smatra svaki oblik zloupotrebe vlasti radi lične ili zajedničke koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Pravno gledano, mito i korupcija su nezakonite i protivzakonite radnje oličene u vidu materijalnog pritiska / poklona, direktno ili indirektno, jedne osobe na drugu, s’ ciljem ostvarenja neke vrste nelegalne dobiti. U svakoj pravnoj državi podmićivanje, primanje mita i posredovanje u podmićivanju, kao ataci na pravni poredak i zakon – kažnjivi su.
U moralnom smislu, korupcija ugrožava osnovne ljudske vrednosti, kao što su ravnopravnost, sloboda, dostojanstvo, prava čoveka – građanina i njegovu potrebu da stvara i primeni nova znanja i proizvode. Ona je posledica određenog stanja u socijalnoj osnovi društva, tj. nagriza i ugrožava temelj društva, tj. države, ekonomske, kulturne i druge institucije. U pravnom smislu, po stepenu društvene opasnosti spada u najteži vid kriminaliteta, koji se manifestuje u protivpravnom ponašanju određenih službenih i odgovornih lica koja vrše državne ili druge javne poslove u institucijama kojima su takvi poslovi zakonom povereni.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.