Odlomak

Motivacija unutar kompanija

UVOD

Motivacija zaposlenih je ona tema koja velikom broju menadžera stvara sijedu kosu, a isto tako stoji da je to ono polje poslovnih aktivnosti od kojega se puno očekuje, barem se misli da bi se tu (na motivaciji) moglo još dosta napraviti.

Sigurno ste već čuli pitanja od strane menadžera kao što su – ″Pa kako da ove moje pokrenem da rade malo bolje″ ? ″Ne znam kako drugima to uspijeva, ali meni nikako da počnu raditi bolje″!

Motivacija je nešto što je vezano uz ljude, a u kompanijama uz zaposlene. Proizvodne trake uistinu ne treba motivirati. Njih je potrebno optimizirati. Ali s ljudima je drugačije. Jasno je da je motivacija važna stvar, ali razmislimo malo, da li je na fakultetu kroz obrazovanje budućih menadžera posvećena dovoljna pažnja izučavanju ovog fenomena ljudske psihe. Čuli smo neke teorije vezane uz to. Svakako, postoji dosta teorija i razrađenih aplikacija, ali najčešće nisu dovoljne. U praksi dosta stvari jednostavno ne djeluje.

Motivi pokreću ljudsku aktivnost, usmjeravaju je u određenom pravcu i održavaju sve dotle dok se cilj ne ispuni. Problem motivacije često se nameće u menadžmentu i predmet je stalnih istraživanja. Cilj svih istraživanja jeste da se odgovori na vrlo jednostavno a veoma važno pitanje: “Šta je to što pokreće ljudsku aktivnost?”. Otkrivanje odgovora na ovo pitanje bilo bi veoma značajno za menadžere jer bi tada na pravi način mogli da motivišu zaposlene u pravcu ostvarivanja ciljeva kompanije.

Motivacija kao važan faktor dodatno dobija na važnosti kada su u pitanju uslužne kompanije. Naime, dok proizvod može a i ne mora ovisiti od ljudi koji ga prodaju, za pružaoce usluga je neophodno da budu dobro motivirani jer su oni nosioci procesa koji donosi profit u kompaniju.

Upravo sama problematika motivacije unutar kompanije je i mene zainteresovala pa to predstavlja i temu mog diplomskog rada. U ovom radu bit će prezentirane osnovne motivacijske teorije odnosno one koje nastoje da otkriju koje su to grupe potreba ili motiva koje ljude u organizaciji pokreću na određeno ponašanje (teorije sadržaja) i one koje nastoje da otkriju proces, putem kojeg se pojedinci motivišu na preduzimanje određene aktivnosti (teorije procesa).

Takođe, u nastavku će biti prezentirane i osnovne motivacijske tehnike koje mogu biti materijalne i nematerijalne. Cilj ovog poglavlja bio je da se pokaže da materijalne kompenzacije (novac) nisu jedini a nikako ni najvažniji motivatori zaposlenih.

Na kraju bit će izloženi osnovni koncepti motivisanja tima. Motivisanje timova predstavlja jednu od najznačajnijih tema motivacijske problematike. Sama motivacija jednog tima zavisi kako od potreba pojedinaca u tom timu tako i od potreba svih članova tima zajedno. Također, motivacija tima zavisi, s jedne strane od odnosa tog tima sa menadžerom, a s druge strane od odnosa između članova tog tima. U ovom poglavlju bit će predstavljene i preporuke za menadžere odnosno savjeti koje bi oni trebali poslušati ako žele na pravi način motivisati zaposlene i povećati produktivnost svog tima.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari