Odlomak

U okviru menadžmenta razvijene su brojne strategije motivacije zaposlenih s ciljem podizanja radne uspješnosti. Njihova je osnovna podjela na materijalne (financijske) i nematerijalne (nefinancijske) strategije motivacije.

U tradicionalnom modelu upravljanja kompanijom, polazilo se od zaposlenog kao jednodimenzionalnog, prije svega racionalnog bića sa ograničenim potrebama. Fokus je bio na materijalnim strategijama nagrađivanja.

S vremenom je proces upravljanja ljudskim potencijalima evoluirao, zaposlene se posmatra kao jedinstvene, kompleksne i emotivne osobe sa različitim potrebama, percepcijama i očekivanjima. To je posljedica globalizacije, koja je dovela do veće konkurencije, promjene u informatici i tehnologiji, što ruši sve barijere, kapital postaje samo sredstvo za startanje, a sredstva za borbu i postizanje konkurentske prednosti postaju informacije i HRM (Human resources management). Tako i “mali igrači” sa mnogo manjim početnim kapitalom mogu sudjelovati u tržišnoj utakmici i dostići sami vrh ukoliko posjeduju prave informacije i moderan pristup HRM-u. Ljudski potencijal postaje osnovica za građenje organizacijske strategije, a znanje i kreativnost zamjenjuju učinak i produktivnost u ocjeni uspješnosti suvremene organizacije.

Osnovni je zadatak menadžera ljudskih potencijala koncipirati takav motivacijski sustav koji će, uz materijalne strategije koje čine njegov temelj, uključiti i nematerijalne strategije motiviranja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari