studenti
Mesto za uspešne studente

Ocena kreditne sposobnosti preduzeća

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Računovodstvo je najjznačajniji dio ukupnog informacionog sistema svakog poslovnog subjekta i većina informacija potrebnih u procesu poslovnog odlučivanja nastaje upravo u računovodstvu. Računovodstvo je uslužna funkcija mendžmentu koji prikuplja, obrađuje, odnosno prati i proučava “podatke“ i pretvara ih u informacije koje su neophodne u procesu odlučivanja.
Računovodstvo je posebno važno jer sagledava stanje imovine preduzeća, kapitala, prihoda, rashoda i finansijskog rezultata i na taj način omogućava kontrolu rada i upravljanja. Posmatrano sa aspekta korisnika i sa aspekta sistema poslovanja u savremenom pogledu razlikuju se sljedeće vrste računovodstva:
– finansijsko računovodstvo (financial accounting),
– računovodstvo troškova (cost accounting) i
– upravljačko (menadžersko) računovodstvo (managerial accounting).

Sistem računovodstvenog informisanja objedinjava:
– Računovodstveno planiranje
– Knjigovodstvo
– Računovodstvenu kontrolu
– Računovodstvenu analizu.
Način samog informisanja može biti pismeni ili usmeni. Najvažniji pismeni oblici jesu finansijski izvještaji i to: bilans stanja, bilans uspjeha, izvještaj o zadržanoj dobiti, izvještaj o novčanim tokovima i pribilješke uz te izvještaje. Osim ovih informacija potrebne su i druge, npr. o naplativosti potraživanja, o ostvarenom prometu, o stanju na novčanim računima, o obavezama prema dobavljačima, dospjelim anuitetima itd.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.