Odlomak

UVOD

Diplomski rad, ima cilj da prikaže svu složenost organizacije specijalnih događaja, naznaku problema koje ima menadžement koji upravlja specijalnim događajima, integrisani marketing, rizike koji mogu ugroziti realizaciju specijalnog događaja, kao i značaj specijalnog događaja kao elementa razvoja društva. Poseban deo ovog Diplomskog rada je sagledavanje društvenih, sportskih efekata i specifičnost organizacije specijalnih događaja u okviru aktivnosti Školi fudbala OLIMPIK BEOGRAD, iz Beograda.
Razvoj ljudskog društva, je u svom sastavu imao i razvoj niza događaja koji su nastajali iz razvoja ljudske komunikacije, svesti a samim tim i potrebe za organizovanjem pojedinaca i grupa u cilju magijskih, religijskih ili drugih obrednih rituala.
Svaka društveno ekonomska etapa od prvobitne zajednice preko robovlasništva, feudalizma, kapitalizma, socijalizma do globalizma, imala je specijalne događaje koji su se realizovali po nekim principima. Principi su zavisili od civilizacijskog stepena razvoja zajednice, materijalnog bogatstva, načina i efikasnosti međusobne komunikacije, ideoloških, etičkih i moralnih normi koje su dominirale.
Mnogi događaji koji nas i danas okružuju imaju genezu svog postanka mnogo godina unazad. Izložbe dobara (poljoprivrednih i stočarskih), održavane su u predantičkom dobu, razvijale se kroz vreme da bi danas to bili moćni tematski sajmovi na prestižnim svetskim destinacijima i sa godinama ne promenjenim kalendarom održavanja.
Karnevalsko–festivalski događaji, datiraju od srednjeg veka, mada pojedini autori nalaze vezu sa događajima iz doba Rimskog carstva.
Sportski događaji su integralni segment razvoja čovečanstva, a antički istoričari su utvrdili da je preteča Olimpijskih igara začeta daleke 776 godine pre nove ere.
Svi događaji su realizovani svojstveno narodu i društvenoj klasi u kojoj su se dešavali, zavisno od perioda dešavanja. Zajednička karakteristika im je da su služili učvršćivanju važećih ili ustanovljavanju novih pravila u svojo oblasti, bili su pokretači određenih dešavanja i time ostvarivali značajnu ulogu u napredku civilizacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari