Odlomak

UVOD

XX vijek se karakterisao velikim promjenama u razvoju i primjeni novih tehnika i tehnologija, a sredinom XX vijeka dolazi do pojave postepenog prelaska industrijskog društva u informatičko društvo. Ove promjene dovele su do preoblikovanja planeta u tkz. globalno privredno selo. Globalizacija pokreće sveobuhvatan i snažan splet ekonomsko- društvenih sila povezanih sa tehnološkim promjenama, međunarodnom ekonomskom integracijom, sazrevanjem domaćeg tržišta u razvijenim zemljama i kolapsom komunizma u cijelom svijetu.
U ekonomiji koja dobiva globalne razmjere, vrata su otvorena svima i za veće rizike i za veće mogućnosti, a firme su primorane da se odlučuju na dramatična poboljšanja ne samo da bi se nadmetale i išle naprijed, već i da bi jednostavno preživjele. U vremenima kad su tokovi privrede bili manje globalnog karaktera i uz sporije kretanje poslovnog okruženja, osnovni kriterijum je bila stabilnost, a do promjena se dolazilo postepeno i ne tako često.
Savremeni tokovi privrede i promjenjivi uslovi privređivanja zahtjevaju i savremenu organizaciju koja se kao dinamički sistem permanentno mijenja, usavršava i prilagođava okruženju, samim tim nameće se potreba korjenitih promjena u organizacijama i pred menadžere postavljaju se izazovi na polju transformacije. Samo menadžeri spremni na stalne promjene, koji posjeduju kvalitete efektivnog vođenja-liderstva mogu da provedu korjenite promjene radi poboljšanja performansi organizacije kroz prestruktuiranje, reinžinjering, programe posvećene kvalitetu, integracije, smanjenje obima organizacije i strateško preusmjeravanje i tako obezbjede opstanak na tržištu u sve oštrijoj konkurenciji.
Danas je na sceni revolucija menadžmenta koja se svodi na znanje kako da se raznolika znanja najbolje primjene. Imajući u vidu da glavni izvor prihoda nije više kapital već to postaje informacija i znanje, menadžmentu se pripisuje presudna uloga i značaj za poslovni uspjeh preduzeća. Cilj ovog rada je da prikaže razvoj i ulogu menadžmenta kao izraza uspješnosti u korištenju svih raspoloživih resursa u cilju postizanja najboljih ekonomskih efekata.

 

 

 

SAVREMENI MENADžMENT PREDUZEćA

POJAM I DEFINICIJA MENADžMENTA

Pod pojmom menadžment u anglosaksonskoj terminologiji podrazumjeva se upravljanje organizacionim sistemima u različitim oblastima društvene djelatnosti, a funkciju menadžmenta predstavljaju aktivnosti usmjerene na efikasno obezbjeđivanje, raspoređivanje ljudskih i materijalnih resursa radi postizanja željenog cilja. To je skup specifičnih aktivnosti i znanja kojima se ideja i angažovani kapital pretvaraju u novi kapital.
Nosioci ovih aktivnosti su posebno osposobljeni ljudi za obavljanje funkcija menadžmenta-menadžeri, stručnjaci za upravljanje vlasništvom. ”Pod menadžerstvom treba podrazumjevati naučni i profesionalni proces planiranja, organizovanja, odlučivanja, vođenja i kontrole prirodnih, ljudskih, finansijskih i informacionih resursa radi postizanja uspjeha u poslovanju”.1
”Sadržaj menadžmenta možemo rasčlaniti na pet menadžerskih funkcija:

  • planiranje,
  • organizovanje,
  • kadrovsko popunjavanje,
  • vođenje, i
  • kontrolisanje”2,

Definicije menadžmenta su brojne, a jedna od definicija menadžmenta glasi: “Menadžment je proces obavljanja posla sa drugim ljudima, radi ostvarenja organizacionih ciljeva u dinamičkom okruženju uz efikasno korišćenje ograničenih resursa”.3

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari