Odlomak

Pri poslovanju, preduzeće mora raspolagati određenim sredstvima, tj. imovinom, jer je to uslov u procesu rada da bi se dobio određeni proizvod u procesu reprodukcije. Sredstva moraju i kvantitativno i kvalitativno da odgovaraju zadatku preduzeća. To znači da će jedno proizvodno preduzeće, na primer, za proizvodnju konfekcije imati drugačija sredstva od trgovinskog preduzeća koje prodaje konfekciju. Svako preduzeće da bi moglo da posluje mora da raspolaže takvim konkretnim oblicima poslovnih sredstava koji su prilagođeni njegovom poslovnom zadatku. Prema ekonomskom definisanju imovine preduzeća, sa jedne strane, je skup različitih sredstava koja se koriste i koja su u funkciji obavljanja poslovnih zadataka preduzeća, a sa druge strane, to je imovina prema svom poreklu, tj. čije je vlasništvo ta imovina, kome pripada i kome će pripadati u slučaju prestanka rada preduzeća.
Celokupna imovina, tj. sva sredstva preduzeća imaju svoje izvore kojima se određuje poreklo ili nacin njihovog pribavljanja vlasništva. Sredstva uložena pri osnivanju preduzeća, ili koja su rezultat poslovanja preduzeća, predstavljaju sopstvena sredstva, tzv.sopstveni ili trajni kapital. Sredstva pribavljena putem kredita imaju izvor u obavezama (dugovanjima) preduzeća. Obaveze mogu biti dugoročne i kratkoročne,bilo da se radi o obavezi prema kreditorima ili ostalim poveriocima (dobavljačima). Sva sredstva preduzeća predstavljaju njegovu bruto imovinu i knjigovodstvenim imenom se nazivaju-aktiva. Izvori sredstava nazivaju se zajedničkim imenom-pasiva. Ta sredstva mogu biti u obliku stvari, prava i novca.
Sredstva se prvobitno nalaze u novčanom obliku, kao slobodna sredstva,a mijenjaju svoj oblik kada prelaze u robnu i tehnološku fazu poslovanja, odnosno kada se novčana sredstva upotrebe za nabavku i kupovinu zgrada, mašina, uređaja, opreme, zemljišta, sirovina…, čime menjaju oblik i postaju sredstva u procesu proizvodnje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari