Odlomak

Uvod

Sam izraz „platni bilans“ nije dovoljno precizan, jer to nije sistemski popis imovinske aktive i pasive nekog subjekta utvrdjenih na odredjeni dan, već je to popis transakcija utvrdjenih u toku jednog vremenskog perioda, po pravilu, jedne godine.
Platni bilans uobičajeno prihvatamo kao odnos vrednosti svih potraživanja i dugovanja jedne zemlje prema inostranstvu, u odredjenom vremenskom periodu. Inflacija kao pojam potiče od Italijanske reči inflatio, što znači nadzvavanje ili nadimanje. U ekonomskoj literaturi u smislu naduvavanja novčanog opticaja počela se upotrebljavati tek od 1864. god. Danas se ni jedna privreda ne miri da živi s inflacijom, što podrazumeva visok porast cena, kao i zbog njenih negativnih ekonomskih i socijalnih efekata, kao što su niska stopa ekonomskog rasta, visoka stopa nezaposlenosti, stagnacija investicija privatnog sektora i kapitala i dr.

 

 

 

Platni bilans

Platni promet izmedju jedne zemlje I ostalih zemalja, kao posledica ukupnih finansijskih odnosa, iskazuje se preko dva osnovna instrumenata: 1) platni bilans (bilans plaćanja) i 2) devizni bilans.

Platni bilans predstavlja sistematski popis svih ekonomskih transakcija izvršenih izmedju jedne zemlje i inostranstva, obično u toku jedne godine. Platni bilans ima dve osnovne funkcije: prvo, on treba da na sistematizovan način prikaže sve ekonomske odnose sa inostranstvom, drugo, treba da pokaže i finansijsku likvidaciju tih odnosa.
Struktura platnog bilansa ukazuje na njegova dva osnovna dela:

1) tekući račun platnog bilansa,
2) račun kapitala

Tekući racun platnog bilansa uglavnom pokazuje promet roba i usluga (vidljivi uvoz i izvoz) dok račun kapitala i kapitalski podbilans, pokazuje finansijski obračun sa inostransrvom.
U ovaj deo podbilansa platnog bilansa spadaju i „transferna plaćanja“. Promene i transakcije iz prvog dela platnog bilansa, koji se često naziva „bilans iznad crte“ predstavljaju uzroke kretanja u drugom delu platnog bilansa – podbilansu kapitala.
Tekući račun platnog bilansa može biti iskazan deficitom ili suficitom, što se izravnava suprotnim kretanje u računu kapitala. Kretanje u računu kapitala izravnaju transakcije u tekućem računu, tako da je platni bilans obično uravnotežen. Plaćanja za kupovinu robe i usluga u trgovinskom delu platnog bilansa moraju biti pokriveni primanjima od prodaje roba i usluga, kreditima ili drugim oblicima kretanja kapitala.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari