Odlomak

Uvod

Devizna tržišta u svetu imaju vrlo veliku propulziju, što se objašnjava trendom globalizacije robnih i finansijskih tržišta. Bitan faktor koji je delovao na brz razvoj deviznih tržišta je porast broja zemalja koje su uspostavile valutnu konvertibilnost i to pre svega za tekuće transakcije, a jedan broj zemalja kasnije i za kapitalne transakcije sa inostranstvom.
Razvoj međunarodne robne razmene, finansiranja i platnog prometa kao odraz kretanja novca i kapitala, roba i usluga preko nacionalnih granica predstavljaju ujedno i uzrok i posledicu uvođenja deviznog tržišta kao mehanizma koji obezbeđuje nesmetano odvijanje procesa kupovine i prodaje stranih sredstava plaćanja. Devizno tržište je tržište na kojem se trguje devizama (a pod devizama podrazumijevamo osim efektivnog stranog novca i potraživanja nominiranih u stranoj valuti kao što su depoziti, menice, čekovi i sl.).
Potraživanja u stranim valutama su proizvod ekonomskih i finansijaskih odnosa subjekata jedne zemlje–rezidenata sa subjektima drugih zemlja–nerezidentima i kao takva predstavljaju osnovni predmet kupoprodaje na deviznom tržištu.
U okviru odnosa ponude i tražnje, na deviznom tržištu se vrši vrednovanje cene deviza – deviznog kursa. Devizni kurs predstavlja odnos domaće ekonomije i spoljnog okruženja. U zavisnosti kakav se devizni kurs formira, zavisiće i dalji razvoj situacije u pogledu ekonomske politike zemlje. To se prvensteveno odnosi na monetarnu, fiskalnu, deviznu i spoljnotrgovinsku politiku.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari