Odlomak

UVOD
Porez je nedobrovoljno plaćanje državi koje nije praćeno protivuslugom koju bi od nje primio platilac poreza. Osnovna svrha ubiranja poreza je finansiranje budžeta i propisanih nadležnosti države i njenih jedinica. Porezi su najvažniji izvor budžeta i bez njih država ne bi mogla da funkcioniše i finansira javna dobra i zajedničke potrebe, kao što su odbrana, zaštita svojine i prava građana, javni red i mir, obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura i slično.
Pored ovog glavnom cilja, drugi ciljevi oporezivanja su:
a) redustribucija dohotka ili imovine, gde se neki građani opterećuju porezom više, a drugi manje,
b) destimulisanje neželjenog ponašanja, kao potrošnje duvana i alkohola kroz visoke akcize, i/ili
v) ugradnja stabilizatora ukupnog dohotka zemlje kroz progresivno oporezivanje, kako veruju neki ekonomisti.
Važna osobina pojedinih poreza je vrsta poreske stope. Ona može biti proporcionalna, kada stopa ostaje ista bez obzira na rast dohotka, progresivna, kada stopa raste sa povećanjem doohotka, i regresivna, kada se stopa smanjuje sa povećanjem dohotka.
Porez je najznačajniji oblik javnih prihoda u svim modernim državama. Porez je instrument javnih prihoda kojim država od subjekata koji se nalaze pod njenom poreskom ingerencijom prinudno uzima novčana sredstva ne pružajući nikakvu protivuslugu a u cilju zadovoljenja svojih finansijskih potreba i ostvarivanja ekonomskih, zdravstvenih i drugih ciljeva. U poreska primanja države nisu uključene kazne koje se naplaćuju zbog izbegavanja plaćanja poreza.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari