Odlomak

Analiza ankete „Životni standard domaćinstava“
Statistika je grana matematike koja obuhvata sakupljanje, analizu, interpretaciju i prezentaciju podataka te izradu predviđanja koja se temelje na tim podacima.
Pojam statistika je prvobitno izveden iz latinskog izraza statisticum collegium (vijeće država) te talijanske riječi statista (državnik ili političar). Njemačka riječ Statistik uvedena od Gottfrieda Achenwalla (1749 god.) je originalno značila analizu podataka o državi.

Podijela statisike:

Deskriptivna statistika (engl. descriptive statistics) bavi se organizacijom sakupljenih podataka te njihovim sažetim opisom s pomoću numeričkih i grafičkih prikaza. Induktivna statistika (engl. inferential statistics) bavi se izvođenjem zaključaka o populaciji na temelju svojstava uzorka. Matematička statistika je proučavanje statistike s matematičke točke gledišta korištenje teorije vjerojatnosti, matematičke analize i linearne algebre. Egzaktna statistika je grana statistike koja daje točne rezultate za pripadne statističke testove.

Anketa je rađena u okviru nastavnih aktivnosti Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor a u cilju praktičnog osposobljavanja studenta iz kolegijuma Poslovna statistika.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Poslovna Statistika -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Prijedor,  Visoka škola za ekonomiju i informatiku u Prijedoru  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari