studenti
Mesto za uspešne studente

PRIMENA VIŠEKRITERIJUMSKOG ODLUČIVANJA POMOĆU AHP, SAW I TOPSIS METODE

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U svakodnevnom poslovnom životu neophodno je doneti veliki broj odluka. One mogu biti donešene na osnovu intuicije i prethodnog iskustva iz poslovanja, ali se postavlja pitanje da li su u tom slučaje te odluke prave i da li će omogućiti ostvarivanje željenog efekta. Odlučivanje je daleko pouzdanije i merodavnije ukoliko se zasniva na primeni adekvatnih matematičkih metoda i modela.
Najpre je potrebno definisati alternative koje su na raspolaganju donosiocu odluke. Zatim je neophodno utvrditi kriterijume na kojima će se odlučivanje odnosno izbor optimalne alternative zasnivati. Kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor optimalne alternative su često puta međusobno suprotstavljeni i idu u različitim pravcima, odnosno zadovoljene jednog kriterijuma može biti u suprotnosti sa zahtevima drugog. Upravo iz tog razloga se višekriterijumsko odlučivanje (Multi-attribute Utility Theory – MAUT) nameće kao elegantan način koji omogućava izbor optimalne alternative uz poštovanje svih međusobno suprotstavljenih kriterijuma.
U ovom radu, najpre ću pisati o odlučivanju, pojmu odlučivanja, razvoju nauke o odlučivanju kao i fazama u procesu odlučivanja. U nastavku rada posaću o AHP,SAW i TOPSIS metodama višekriterijumskog odlučivanja i uz pomoć tih metoda rešiću postupno uz objašnjenje jedan primer višekriterijumskog odlučivanja iz svakodnevnog života.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.