studenti
Mesto za uspešne studente

Privredna kretanja u procesu tranzicije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nakon političkih promena u Srbiji, Evropska Unija je donela odluku, 2000. godine, o ukidanju ekonomskih sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji. Promena političkih odnosa prema Jugoslaviji od strane najznačajnijih i najvećih svetskih zemalja dovela je do povratka Jugoslavije u Međunarodnu zajednicu, OUN, OEBS, Savet Evrope, MMF, Svetsku banku i Evropsku banku.
Karakteristike perioda između 2001. i 2008. godine su sprovođenje vojnih reformi, uspostavljanje makroekonomske stabilnosti, ostvarivanje relativno visokih stopa privrednog rasta, restrukturiranje velikih sistema, privatizacija preduzeća i početak pridruživanja Evropskoj Uniji. Podrška reformskim promenama je stigla i od Međunarodne zajednice, u vidu „stend-baj“ aranžmana sa Međunarodnim Monetarnim Fondom i regulisanja odnosa sa inostranim poveriocima, kojim se otpisuje veliki deo dugova i stvaraju uslovi za otplaćivanje preostalih dugova u budućnosti.
Tekuće stanje privredne osnove Srbije karakteriše pre svega tehnološko-ekonomsko zaostajanje većine instaliranih kapaciteta, dominantna zastupljenost tradicionalne industrijske produkcije, prilično disperzivan izvozni asortiman koji je, uz to, u dosadašnjem periodu u značajnom stepenu bio namenjen promenljivim kupcima i plasiran na ograničenom broju destinacija, što predstavlja otežavajuću okolnost.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.