Odlomak

Šećerna repa i šećerna trska su jedine dve biljke koje mogu biti korišćene sa ciljem dobijanja šećera kao proizvoda koji je široko upotrebljavan u brojnim industrijama i u gotovo svim društvima ovog sveta. Šećer može biti posmatran kao jedna od najvažnijih životnih namirnica, koji u ishrani pokriva od 8 do 18 procenata ukupne energetske vrednosti hrane. Ove i druge odlike šećer čine nezamenjivom sirovinom u prehrambenoj industriji.
Široka rasprostranjenost pordukata šećerne repe i šećerne trske čini industriju šećera jednom od razvijenijih i značajnijih industrija savremenog doba u kome živimo. Proizvodnja šećerne repe i šećerne trske je zastupljena širom čitavog sveta, dok je trgovina šećerom i drugim proizvodima ovih ratarskih kultura značajna za svetsko tržište i industriju.
Šećer je strateški važan prehrambeni proizvod i važna sirovina u gotovo sim grana prehrambene industrije, te s obzirom na to ima značajan uticaj na životni standard stanovništva, kao i na ukupne troškove proizvodnje u različitim granama prehrambene industrije. Kada je reč o našoj zemlji, učešće šećera u prosečnoj potrošačkoj korpi za tročlano domačinstvo iznosi 3.5 kilogama mesečno, dok prosečna godišnja potrošnja po glavi stanovnika iznosi oko 14 kilograma. Ovakvo stanje stvari jasno ukazuje kakav značaj za brojne grane industrije ima proizvodnja i industrija šećera naše zemlje. Sa druge strane, proizvodnja šećera na bazi šećerne repe ima dugu istoriju u našoj zemlji, s obzirom na klimatske i karakteristike zemljišta koje pogoduju uzgoju šećerne repe, pogotovo kada je reč o teritoriji AP Vojvodine.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari