studenti
Mesto za uspešne studente

Proizvodnja kao jedna od faza društvene reprodukcije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1. UVOD

U ovom seminarskom radu daje se kratak osvrt na proizvodnju kao jednu od faza društvene reprodukcije. Proizvodnja ima svoj društveni karakter i predstavlja proces trošenja sredstava za proizvodnju i upotrebu ljudskog rada u cilju stvaranja materijalnog dobra.

Prvi dio seminarskog rada odnosi se na pojam i značenje društvene reprodukcije. Sam proces društvene reprodukcije sastoji se iz četiri faze (ciklusa): proizvodnje, raspodjele, razmjene i potrošnje, koje su u kružnom kretanju i slijede jedna drugu i međusobno su povezane a u praksi se vremenski i preklapaju.

Takođe, date su i vrste društvene reprodukcije sa stanovišta samog obima ostvarene proizvodnje. Cilj svakog društva predstavlja ostvarenje složene, odnosno proširene reprodukcije.

Težište seminarskog rada ogleda se u dijelu koji elaborira proizvodnju kao jednu od faza društvene reprodukcije, gdje se govori o osnovnim preduslovima za neometano funkcionisanje procesa reprodukcije, novcu i faktorima proizvoidnje: predmetima rada, sredstvima za rad i tekućem radu. Elementi reprodukcije moraju biti usklađeni kvalitativno, kvantitativno i vremenski u tehnološkom postupku.

Osnovni princip reprodukcije je da se ostvare maksimalni rezultati uz minimalna ulaganja. Proces reprodukcije potrebno je posmatrati kao dinamički proces neprestanog kruženja sredstava.

2. POJAM I FAZE DRUŠTVENE REPRODUKCIJE
Reprodukcija u užem smislu predstavlja stalno, permanentno, neprekidno obnavljanje procesa proizvodnje kao osnovnog uslova za razvoj i opstanak društva.

Reprodukcija u širem smislu predstavlja višestrukost ekonomskih odnosa koji se ostvaruju kao jedinstvo procesa proizvodnje, raspodjele, razmjene i potrošnje.

Proces reprodukcije je kontinuirani proces proizvodnje proizvoda ili usluga kojima se direktno ili indirektno zadovoljavaju određene ljudske potrebe. Proces reprodukcije u svakom društvu treba se odvijati kontinuirano jer neprekidnim stvaranjem novonastalih vrijednosti i obnavljanjem uloženih sredstava preduzeće osigurava pretpostavke svog postojanja.

Proces reprodukcije započinje određenim ulaganjima – inputima a kao rezultat se dobiju outputi. Tokom procesa reprodukcije dolazi do transformacije angažovanih sredstava gdje se uložena sredstva (elementi ulaza) u procesu proizvodnje transformišu u rezultate rada (elementi izlaza). Proces reprodukcije započinje postojanjem određene količine novčanih sredstava a završava ostvarivanjem uvećane količine novca koja je rezultat plasmana proizvedenih proizvoda i/ili usluga na tržištu.

Proces društvene reprodukcije sastoji se iz četiri faze (ciklusa):

– proizvodnje;
– raspodjele
– razmjene i
– potrošnje.
koje u kružnom kretanju slijede jedna drugu, a u praksi dolazi do njihovog vremenskog preklapanja, odnosno istovremenosti .

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.