Odlomak

Uvod
U platno bilansnom smislu nacionalna, privreda sastoji se od ekonomskih subjekata čiji je centar ekonomske aktivnosti i ekonomskih interesa na njenoj teritoriji. Rezidentima se smatraju fizička lica koja imaju stalno prebivalište u zemlji za koju se platni bilans sastavlja. Osoblje diplomatskih misija i građani na lečenju ili studijama u inostanstvu smatraju se nerezidentima ( u platnom bilansu ). Iseljenici koji su konačno promenili sovje prebivalište (najčešće i državljanstvo ) takođe su nerezidenti. Zato se njihove doznake smatraju jednostranim transferima. Migranti na privremenom radu u inostranstvu smatraju se rezidentima privrede koju su privremeno napustili, a njihove uštede ( doznake) se uračunavaju u društveni proizvod njihove matične zemlje. U platnom bilansu te zemlje njihove doznake se tretiraju kao prihodi faktora proizvodnje iz inostranstva i registruju se u bilansu robe i usluga.
Pravna lica čija je privredna aktivnost registrovana prema propisima zemlje na njenoj teritoriji, smatraju se rezidentima. Rezidenti su i svi organi države, odnosno društveno političkih zajednica. Agencije države u inostranstvu smatraju se njenim rezidentima. Poslovne jedinice privrednih organizacija u inistranstvu se smtraju rezidentima one zemlje na čijoj teritoriji obavljaju svoje aktivnosti.
Međudržavne i međunarodne organizacije se uglavnom smatraju rezidentima zemlje na čijoj su teritoriji locirane. Važan izuzetak predstvaljeju međunarodne ekonomske organizacije, Ujedinjenih nacija i njenih specijalizovanih agencija. One se smatraju rezidentima jednog imaginarnog područija izvan nacionalne teritorije svih država. Za sve zemlje ove institucije su nerezidenti.
Platni bilans obično iskazuje transakcije obavljene u toku jedne godine. Nekoliko zemalja objavljuje i kvartalne podatke koji čine platni bilans. Ono što platni bilans razlikuje od ostalih spoljnoekonomskih bilansa jeste vremenski momenat u kome se transakcije registruju.

U principu bi sve transakcije trebalo da se registruju u trenutku prenošenja prava vlasništva (nad dobrima ili finansijskim potraživanjima ).U praksi je teško obezbediti tako prezicne informacije. Zato se robne transakcije najčešće registruju na carinskoj granici, to jest prilikom prelaska granice, na osnovu carinskih prijava. Ima i transakcija u kojima dolazi do promene vlasnika ali ne i prelaska preko granice.Takve su na primer transakcije zlatom između monetarne vlasti i ostalih domaćih rezidenata. Kada zlato, kao roba, prelazi iz vlasništva privrde u vlasništvo emisione banke, ono ujedno stiče svojstvo deviznih rezervi. Promene u deviznim rezervama se, naravno, registruju u platnom bilansu.
Robne transakcije ( izvoz i uvoz ) se u principu registruju po f.o.b. vrednovanju, to jest po vrednosti koja uključuje cenu robe i troškove isporuke do nacionalne granice izvoznika. To je način vrednovanja koji omogućuje da se troškovi međunarodnog transporta i ostalih trgovinskih usluga registruju kao posebna stavka u platnom bilansu. Ima dosta zemalja koje nisu u stanju da svoj uvoz pouzdano registruju franko granica inostranog isporučioca, već ga prikazuju po c.i.f vrednovanju, to jest franko sopstvena granica, uključujući troškove transporta i osiguranja. U novije vreme Međunarodni monetarni fond ( na osnovu sopstvrnih procena ) pretvara podatke o uvozu, koje zemlje članice saopštsavaju po c.i.f. na f.o.b. vrednovanje.
Platni bilans je otvoreni sistem u tom smislu što on uglavnom registruje samo po jedan kraj svake transakcije. Dok se u sistemu društvenih računa uz jednu robnu transakciju beleže četiri stavke: isporuka robe, prijem novca, prijem robe, i plaćanje novcem, u platnom bilansu se beleže samo dve stavke u slučaju izvoza: isporuka robe, i priliv deviza. Prijem robe i plaćanje registruju se u platnom bilansu zemlje uvoznika.
Platni bilans ne prikazuje stanje fondova na početku i kraju perioda, to jest ne beleži stanje međunarodnih obaveza i potraživanja zemlje, već samo njihove promene u toku godine.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari