Odlomak

Fizički ili fiziološki opstanak čovjeka nameće potrebu kontinuirane potrošnje. Ta potrošnja i zadovoljavanje potrebe je pretpostavka opstanka. Da bi se potrebe kontinuirano mogle zadovoljavati neophodno je stalno proizvoditi određena dobra kojima možemo zadovoljiti te potrebe.
Proces proizvodnje kao stalno obnavljanje zove se reprodukcija. Društvena reprodukcija je obnavljanje koje se obavlja u okviru jedne zajednice i obuhvata sve njene elemente: proizvodnje, raspodjele, razmjene i potrošnje.
Da bi neki proizvod imao obilježje robe neophodno je da ispunjava 3 uslova: da ima upotrebnu vrijednost, da ima vrijednost i da ima prometnu vrijednost. Ukoliko nema jednu od ovih pretpostavki nije roba. Upotrebna vrijednost predstavlja ono svojstvo robe kome se osigurava zadovoljavanje potreba ljudi, tj. sposobnost jednog proizvoda da može otkloniti osjećaj nedostatka kod potrošnje. Vrijednost je ono svojstvo robe koje nam ukazuje da se radi o dobru koje čovjek nije našao u prirodi i kao takvo koristio za zadovoljenje svojih potreba. Da bi došao do tog dobra, on je morao da radi da se napreže umno i fizički samo tada je roba dobra.
Stvaralac vrijednosti je ljudski rad. Taj rad ima dvije kategorije: apstraktni i konkretni rad. Konkretni rad je onaj čovjekov rad koji je trošen na stvaranju nekih konkretnih dobara ili na stvaranju konkretnih upotrebnih vrijednosti. Konkretan rad je stvaralac upotrebne vrijednosti. Sama činjenica da je čovjek radio i stvarao neka dobra, trošio pri tome i fizičku snagu zove se apstraktni rad.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari