Odlomak

 

Ni jedan autor nije tačno definisao pojam sive ekonomiije, već su uglavnom nabrajani i opisani njeni pojavni oblici, ističući da je zajedničko svim aktivnostima sive ekonomije da „nešto nije u redu ili sa samim aktivnostima ili sa informacijama o njima“. Gledano sa makroekonomskog stanovišta, siva ekonomija izaziva poremećaje u:
1. raspodeli nacionalnog dohotka na sektor privrede i sektor stanovništva
2. njegovoj preraspodeli između privrede i države
Kao i u svim državama na svetu, tako i u Srbiji siva ekonomija predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava privreda. Iako ima prednosti, njene negativne posledice po zaposlene, preduzeća i društvo su daleko uočljivije od njenih prednosti.

Slika 1.

Osnovne karakteristike sive ekonomije

Karakteristike sive ekonomije mogu biti veoma različite, od relativno benignih, stabilnih i prihvatljivih do istinski destruktivnih po privredno tkivo i dugoročni privredni rast. U zemljama u kojima je nivo sive ekonomije visok ili pokazuje tendencije rasta, ona po pravilu predstavlja simpton dubljih poremećaja privredne strukture, regulacije i institucija.
Među osnovnim karakteristikama, siva ekonomija može izazvati, a može se i javiti kao posledica smanjivanja bruto domaćeg proizvoda, kao i širenje ekonomske krize.
Takođe, karakteristika sive ekonomije je eliminisanje poreskih i drugih prepreka koje se javljaju kao instrument koje institucije umeću između ponude rada i tražnje za radom, između proizvoda i tražnje za njima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari