Odlomak

Zasnivanje novog radnog odnosa za svakog čoveka predstavlja susret s novim i nepoznatim. Taj susret može biti ugodan, popraćen prijatnim događajima i doživljajima, ali i stresan, popraćen neprijatnostima i frustracijom. Novoprimljeni radnik se često nađe u nepoznatoj sredini okružen ljudima koje ne zna. Da bi ispunio lične ali i organizacione ciljeve, pridošlica mora na samom početku da stekne saznanja o osnovnim činjenicama o organizaciji, kao što su: uslovi rada, uslovi za napredovanje, mogućnosti za stručno usavršavanje i razvoj karijere, pravila ponašanja, prava i obaveze, ljudi s kojima će raditi, prilike koje vladaju u organizaciji i njenom okruženju, standardi, vrednosti i slično. Drugim rečima, novoprimljeni radnik mora da se upozna s novom organizacijom i načinom na koji ona funkcioniše da bi joj se što lakše prilagodio. Taj proces prilagođavanja novih radnika organizaciji naziva se organizaciona socijalizacija. Radi se o procesu u kome, pored radnika, učestvuje i organizacija i čiji uspeh zavisi od obiju strana.
Orijentacija zaposlenih predstvavlja samo jednu komponentu procesa socijalizacije novih radnika. Ona pruža novoprimljenim radnicima samo osnovne informacije o poslodavcu i najneophodnije informacije za obavljanje posla.
Uprkos mnogobrojnim koristima od uspešne socijalizacije i orijentacije (identifikovanje potreba za treningom i usavršavanjem, zadovoljstvo novozaposlenih, bolji učinak i lojalnost, izbegavanje ponovnih troškova regrutacije, selekcije i treniga, i slično), pojedine organizacije se ne angažuju dovoljno u pomaganju novom članu kolektiva da se što lakše, jednostavnije i bezbolnije integriše u novu radnu sredinu. Često se dešava da su novi radnici prepušteni sami sebi i da ne dobijaju skoro nikakvu pomoć od organizacije. Očekivati od neplivača da nauči da pliva i postane dobar plivač smo zato što ste ga ubacili u duboku vodu, pritom mu ne ponudivši nikakvu drugu pomoć, najblaže rečeno – smešno je.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 7 stranica
  • Upravljanje ljudskim resursima -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari