Odlomak

Ekologija se obično definira kao nauka o odnosima između organizama i okoliša, pri čemu je okoliš kombinacija vanjskih uvjeta koji utiču na rast i razvoj organizama. Čovjek, kao organizam najvećeg stepena samim svojim postojanjem djeluje i mijenja okoliš.

Čovjekova zabrinutost za propadanje i zagađenje okoliša nije se prvi put pojavila tek šezdesetih godina ovog vijeka, već su zagađenje zraka, vode, kvarenje živežnih namirnica i drugi problemi u vezi s okolišem odavno poznati. Naime, od davnih su vremena svjedodžbe o bolestima uvjetovanima okolišem, bile kudikamo prihvaćenije nego danas. Svi ti problemi ponovo su izbili na površinu u industrijskoj revoluciji tj. u vremenu koje je obilježeno naglim rastom tvornica, nicanjem velikog broja gradova. Posljedica je toga zauzimanje velikih površina Zemlje, zagađenje vode i zraka, stvaranje otpadaka i buke te mijenjanje izgleda okoliša.

Čovjek sa svojom aktivnošću odlučujući je faktor u mijenjanju okoliša. Ta je aktivnost doduše povezana sa zadovoljavanjem potreba, ali i svladavanjem ljudi kao potrošača. Struktura privrede prilagođava se postavljenim privrednim ciljevima, koji su u prvom redu uvjetovani pažnjom.Opći napredak u uvjetima tehnološke revolucije postigao je vrlo visoku razinu industrijskih aktivnosti te vrlo visok životni standard za dobar dio stanovništva. To je sve zajedno uticalo na okoliš.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 8 stranica
  • Ekonomija i ekologija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Goražde,  Internacionalni univerzitet u Goraždu   Fakultet poslovne ekonomije

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari