Odlomak

Dugogodišnja izolovanost naše privrede od međunarodnih ekonomskih tokova uslovila je njeno ukupno ekonomsko nazadovanje tokom poslednje decenije XX veka, koje se manifestovalo i u skromnom privlačenju stranog investicionog kapitala. Promena političkog odnosa međunarodne zajednice, otvorila je perspektive srpskoj privredi u smislu dobijanja širih mogućnosti za reintegraciju u međunarodne ekonomske, trgovinske i investicione tokove, čime se stvaraju uslovi za lakši pristup međunarodnim tržištima kapitala.
S obzirom na činjenicu, da SDI predstavljaju najvažnije sredstvo ekonomskog oporavka i daljeg razvoja srpske privrede, strategija priliva stranog kapitala mora postati okosnica njene ekonomske i razvojne politike. U tom cilju, od izuzetne važnosti je definisanje prioritetnih grana i oblasti za ulaganja stranog kapitala, kao i utvrđivanje najpoželjnijih oblika tog priliva.

Od početka intenzivnih reformi u Srbiji u celini posmatrano, postoji napredak u stvaranju povoljnijeg ambijenta za rast štednje i investicija:
– Štednja stanovništva u bankama je od 20 mil. evra u 2001. godini porasla na preko 3,5 mlrd. evra krajem 2006. godine. Preostala štednja građana od oko 3 mlrd. evra, koja je sada izvan bankarskog sistema, aktiviraće se stvaranjem zdravog i konkurentnog bankarskog sistema i razvojem tržišta kapitala;

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Privredni rast i razvoj -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Novi Pazar,  UNIVERZITET U NOVOM PAZARU - Departman za ekonomske nauke  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari