studenti
Mesto za uspešne studente

Strane direktne investicije u Srbiji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dugogodišnja izolovanost naše privrede od međunarodnih ekonomskih tokova uslovila je njeno ukupno ekonomsko nazadovanje tokom poslednje decenije XX veka, koje se manifestovalo i u skromnom privlačenju stranog investicionog kapitala. Promena političkog odnosa međunarodne zajednice, otvorila je perspektive srpskoj privredi u smislu dobijanja širih mogućnosti za reintegraciju u međunarodne ekonomske, trgovinske i investicione tokove, čime se stvaraju uslovi za lakši pristup međunarodnim tržištima kapitala.
S obzirom na činjenicu, da SDI predstavljaju najvažnije sredstvo ekonomskog oporavka i daljeg razvoja srpske privrede, strategija priliva stranog kapitala mora postati okosnica njene ekonomske i razvojne politike. U tom cilju, od izuzetne važnosti je definisanje prioritetnih grana i oblasti za ulaganja stranog kapitala, kao i utvrđivanje najpoželjnijih oblika tog priliva.

Od početka intenzivnih reformi u Srbiji u celini posmatrano, postoji napredak u stvaranju povoljnijeg ambijenta za rast štednje i investicija:
– Štednja stanovništva u bankama je od 20 mil. evra u 2001. godini porasla na preko 3,5 mlrd. evra krajem 2006. godine. Preostala štednja građana od oko 3 mlrd. evra, koja je sada izvan bankarskog sistema, aktiviraće se stvaranjem zdravog i konkurentnog bankarskog sistema i razvojem tržišta kapitala;

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.