Odlomak

Zalihe su složena ekonomska kategorija koja se pojavljuje u različitim oblicima angažovanih sredstava. Odnosi, kojima se ona uključuje sa drugim kategorijama u privredne procese, su odnosi višestruke međuzavisnosti. Relevantni faktori utvrđivanja politike skladištenja i zaliha ne smeju se posmatrati samo sa stanovišta kompanije, kao elementa sistema proizvodnje, nego mnogo šire.
Kada bi potrebne količine predmeta rada bile unapred tačno poznate, kako količinski, tako i u pogledu momenta ulaska u proces proizvodnje i kada bi dužina vremena nabavke takođe bila unapred poznata, kontinuitet procesa proizvodnje bi mogao da se obezbedi odgovarajućom organizacijom procesa nabanke.

Na osnovu brojnih razloga, ekonomskog i tehničkog karaktera, ne može se ostvariti puna usklađenost kretanja u proizvodnji i potrošnji ni u vremenu ni u prostoru. Ono što se proizvede ne troši se, po pravilu, ni u kom trenutku, ni u tom mestu. Zato su za obezbeđenje kontinuiteta procesa proizvodnje neophodne manje ili veće zalihe.
Funkcija zaliha je ublažavanje ili otklanjanje vremenskih i prostorinih razlika u proizvodnji i potrošnji.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • Poslovna logistika -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  ALFA UNIVERZITET - Fakultet za trgovinu i bankarstvo  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari