Odlomak

Nakon geografskih otkrića krajem 15. vijeka, kada su Vasko se Gama i Kristofor Kolumbo otkrili američki kontinent i Rt Dobre Nade, započela je era globalne trgovine. Time je došlo do razvoja određenih pomorskih gradova, na strateškim geografskim položajima koji su povezivali kontinente međunarodnom trgovinom.
U 16. i 17. vijeku dolazi do preusmjeravanja trgovačkih aktivnosti na Atlantski Okean i ubrzanog razvoja evropskih luka: Antwerpena, Amsterdama, Se ulje, Lisabona i Londona.
Prvi svjetski rat dovodi do kontrole ekonomskih aktivnosti od strana država izvođenje mjera protekcionizma. Za ovaj period karakteristična je restriktivna carinska politika SAD-a koja je izuzetno visokim carinama štitila domaće proizvođače. Prije velike ekonomske krize dolazi do pada rasta svjetski vodeće privrede SAD-a što dovodi do stvaranja precijenjenog tržišta akcija u oktobru 1929. godine i do sloma berze.
Ta situacija dovela je do okretanja tokova kapitala, koji je u godinama prije toga bio investiran u druge nacionalne ekonomije. Taj kapital se u ovoj situaciji brzo povlačio.
Povlačenje kapitala u Evropi izazvalo je najteže oblike krize u njihovim slabim ekonomijama. To je dovelo do masovne nezaposlenosti i ogromnog pada međunarodne razmjene. Reakcija zemalja na ovakvo stanje bile su mjere konkurentske devalvacije.
Takve mjere su dovodile do teškoća trgovinskih partnera, koji su sprovodeći istu tu politiku uzrokovali smanjenje spoljne trgovine i pada zaposlenosti u zemlji i globalno.
Nakon drugog svjetskog rata, čak i pred sam kraj, razvijene zemlje SAD i Velika Britanija preduzimaju napore za ponovno uspostavljanje privrede. 1944. godine osnovan je MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj. MMF je bio sa ulogom staratelja međunarodne likvidnosti i sredstava Fonda kao zajedničke rezerve, dok je Banka imala zadatak da doprinese oživljavanju mehanizma međunarodnog finansiranja i pomogne obnovu razrušenih i osiromašenih zemalja.
U drugoj polovini dvadesetog vijeka došlo je do brzog razvoja međunarodne razmjene usluga. Poseban naglasak je bio na razvoju i širenju tehnologija što je bilo posljedica rastuće tražnje zemalja u razvoju za kapitalnom opremom.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 6 stranica
  • Trgovinski menadžment prof. Biljana Rađenović Kozić
  • Školska godina: prof. Biljana Rađenović Kozić
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža,    Univerzitet za poslovne studije

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari