studenti
Mesto za uspešne studente

TURISTIČKI ZNAČAJ JEZERA SRJ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Na velikim prostranstvima planete postoji veliki broj jezera, koja se razlikuju po načinu postanka, dimenzijama, fizičkim i hemijskim osobinama vode. Jezera su udubljenja na kopnu ispunjena vodom koja nije u neposrednoj vezi sa morem. Svako jezero se sastoji od dva elementa: udubljenja (jezerski baseni) i voda. Jezera se međusobno razlikuju po veličini, dubini, obliku, po načinu postanka njihovih basena, načinu hranjenja, temperaturi vode, hemijskom sastavu vode, živom svetu u njima, po starosti itd.
Jezera mogu biti: monogenetska i poligenetska. Monogenetska su baseni nastali radom jedne sile. Poligenetska su baseni nastali radom više sila od kojih je jedna dominantna (Skadarsko jezero).
Jezera predstavljaju, takođe, i veoma važne hidrografske objekte. Sastavni su deo geografske sredine i ima ih u svim klimatskim područjima i na razlicitim nadmorskim visinama.Ukupna površina jezera procenjena je nadmorskim visinama. Ta površina na zemlji iznosi 2.700.000km2. To znači da jezera pokrivaju površinu oko 11 puta veću od površine zemlje. Jezera su veoma interesantan hidrografski objekat, jer ne samo da privlače naučnike iz raznih naučnih disciplina, već i veliki broj običnih ljudi a naročito zaljubljenike lova, ribolova i svakojakog bogatstva koje ovi hidrografski objekti nude. Njihova osnovna podela je na: prirodna i vestačka.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.