Odlomak

1. UVOD

Ugovorom o građenju smatra se ugovor o djelu kojim se izvodač (građevinar, izvođač radova) obavezuje da prema određenom projektu, sagradi u ugovorenom roku određeni građevinski objekat, odnosno da izvrši neke građevinske radove na već postojećem objektu ili izvrši neke druge građevinske radove, a naručilac se obavezuje da mu za to isplati određenu cijenu.
Ugovor o građenju mora da bude zaključen u pismenoj formi. Pod građevinskim objektom, građevinom podrazumevaju se zgrade, brane, mostovi, tuneli, vodovodi, kanalizacije, putevi, željezničke pruge, bunari i ostali građevinski objekti čija izrada zahtijeva veće i složenije radove. Ovaj ugovor se u pravu smatra kao ugovor o djelu.
Pod izgradnjom građevinskog objekta podrazumijeva se izvođenje građevinskih i zanatskih radova kao i ugrađivanje i montaža uređaja, postrojenja, opreme i sl.
Ugovor o građenju je dvostrano obavezan i teretan ugovor jer obje ugovorne strane i izvođač radova i naručilac imaju prava i obaveze. Da bi došlo do zaključenja ugovora potrebno je da se ispune niz zakonskih uslova. Tako se od investitora, izvodača radova zahteva da pribavi investicioni program i investiciono-tehničku dokumentaciju.
Predmet ugovora o građenju je izvođenje ugovorenih radova (izgradnja, rekonstrukcija ili adaptacija objekta, zajedno sa pripremnim, montažnim, završnim i drugim radovima na investicionom objektu). Pod izgradnjom investicionog objekta, podrazumeva se izvođenje gradevinskih i zanatskih radova, ugrađivanje i montiranje uređaja i postrojenja opreme.
Ovaj ugovor ima veliki privredni značaj i javlja se u više modaliteta: ugovor o djelu, ugovor ključ u ruke, ugovor o inženjeringu i sl.
U pogledu obilježja, ovaj ugovor je formalan, teretan i dvostrano obavezan, a ono što ga karakteriše u odnosu na ostale ugovore je veliko učešće državnih organa u njegovoj realizaciji.
2. POJAM UGOVORA O GRAĐENJU

Ugovor o građenju predstavlja ugovor o djelu kojim se izvođač obavezuje da će prema određenom projektu sagraditi u ugovorenom roku određenu građevinu na određenom zemljištu ili na već postojećem objektu izvršiti neke druge građevinske radove, a naručilac se obavezuje da mu za to isplati određenu cijenu.
Ugovor o građenju je, po svojim osobinama, teretan, dvostrano obavezan, sinalagmatičan i formalan pravni posao. Njega karakteriše i velika isprepletanost prinudnopravnih – administrativnih i dispozitivnih – imovinskih mjera.
Građenje je organizovan i kontrolisan proces koji obuhvata izvođenje pripremnih i građevinskih radova za izgradnju novih građevina, uključujući građevinsko-zanatske i instalerske radove, kao i izvođenje ovih radova kod rekonstrukcije, dogradnje, nadogradnje, sanacija, promjena namjene, konzervacija, kod postojećih građevina, te izgradnje privremenih građevina, uklanjanje građevina i vršenje drugih zahvata u prostoru.
U praksi se javlja više oblika ugovora o građenju kao što su: ugovor o građenju u širem i u užem smislu, ugovor o građenju “pod ključem”, “ključ u ruke” i inženjering.
Ugovor o građenju, u užem smislu riječi. Isti ugovor predviđa izvođenje građevinskih, montažnih, građevinsko-zanatskih i drugih građevinskih radova koji su povezani sa ovim radovima.
Ugovor o građenju, u širem smislu riječi. Podrazumijeva sve investicione radove pri izgradnji nekog objekta kao jedinstvene cjeline.
Ugovor o građenju sa klauzulom “pod ključem”, “ključ u ruke”. Kad ugovori o građenju sadrže ovakve klauzule ili neku drugu sličnu klauzulu, izvođač se obavezuje da izvrši skupa sve radove potrebne za izgradnju i upotrebu određenog cjelokupnog objekta. U ovakvom slučaju, ugovorena cijena obuhvata i vrijednost svih nepredviđenih radova, kao i viškova radova, a isključuje uticaj manjkova radova na ugovorenu cijenu.
Inženjering. Predstavlja posebnu vrstu ugovora o građenju, na osnovu kojeg se izvođač radova obavezuje da izgradi kompletan građevinski objekat, a takođe, da isti objekat opremi i osposobi za njegovo funkcionisanje. Dakle, ugovor o inženjeringu predstavlja poseban ugovor kojim se jedna ugovorna strana-inženjering organizacija obavezuje da izradi i preda investicioni program i tehničku dokumentaciju, prenese pravo korišćenja tehničkih znanja i iskustava, organizuje i rukovodi poslovima, pusti u probni pogon i pogon čitav objekat, a druga strana naručilac (investitor) se obavezuje da za to plati određenu naknadu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari