studenti
Mesto za uspešne studente

Uloga i značaj finansijskog menadžementa u privredi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uloga i značaj finansijskog menadžementa u privredi

1.UVOD
Finansijski menadžment, jeste upravljane novčanim poslovima poslovnog subjekta, (preduzeća, organizacije, institucije itd.). Veliki broj definicija govori isto na malo proširen i složeni način. Na primer : Finansijski menadžment jeste jedna od esencijalnih ljudskih aktivnosti savremenog sveta. Kao takav, finansijski menadžment se obično definiše kao proces  kreiranja finansijskih uslova za efikasno postizanje odabranih finansijskih ciljeva. Kroz ove definicije gledano izvodi se jednostavan zaključak da je cilj svakog finansijskog menadžera isti, stvaranje profita. Kao i svaka druga operativna funkcija i finansijski menadžment ima iste poglede, za ostvarivanje vrhunskog cilja preduzeća profit u dugom roku, jer bez ostvarenja tog cilja ugrožava se ne samo rasti razvoj već i opstanak preduzeća. U stvari, funkcija finansijskog menadžmenta treba da doprinese povećanju produktivnosti znanja u oblasti finansija, efektivnost i efikasnost u obavljanju poslova sa što manje angažovanog kapitala.

Razvoju funkcije finansijskog menadžmenta je u bitnoj meri doprineo i razvoj nauke o finansijama. Mikrofinansije su tek početkom XX veka počele da se proučavaju kao posebna naučna disciplina, a do tada su se proučavale u okviru makroekonomije. Narastanjem finansijskih inovacija, preduzeća su se suočila sa potrebom većih finansijskih sredstava, čime su otvorena pitanja upravljanja likvidnošću i njenog održanja, kao i optimalnom načinu finansiranja preduzeća. Pomak se dešava sa velikom ekonomskom krizom 30tih godina prošlov veka, mada do prve polovine prošlog veka funkcije finansijskog menadžera su bile veoma skromne i svodile su se na uzimanje sredstava neophodnih za funkcionisanje preduzeća. O pravom zamahu i razvoju mikrofinansija može se govoriti od sedamdesetih godina, kada dolazi do daljeg razvoja tehnika i metoda, proliferacije finansijskih posrednika i finansijskih inovacija, razvoja primarnog i sekundarnog tržišta kapitala, globalizacije svetske privrede i internacionalizacije i globalizacije finansijskog tržišta.

Poznavanje finansijskih instrumenata, tehnika i troškova je jedan od najvažnijih zadataka top, ali i funkcionalnih menadžera. Međutim, upravo je ovo glavni nedostatak menadžmenta. Top menadžeri često zapostavljaju poznavanje finansija i potcenjuju njihov uticaj na dugoročni uspeh kompanije. Finansijski menadžer mora da poznaje i ekonomsku teoriju i teoriju finansija, kako bi bio u mogućnosti da donosi smislene sa stanovišta ciljeva preduzeća finansijske odluke.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.