Odlomak

Svako preduzeće na tržištu daje svoju ponudu uz određenu kombinaciju instrumenata marketing miksa (proizvoda, cene, promocije i distribucije) sa kojom ono nastupa na međunarodnom tržištu. Različite međunarodne strategije podrazumevaju promene u okviru pojedinih instrumenata marketing miksa, u skladu sa zahtevima ciljnih tržišta i mogućnostima preduzeća.
Pakovanje predstavlja poslednju poruku koja se prenosi kupcu pre nego što on donese odluku o tome da li će nešto kupiti ili ne. Međunarodni institut za pakovanje definiše pakovanje robe kao bilo koji kontejner, kartonsku kutiju, flašu, vreću, tubu ili omot koji je u funkciji zaštite i čuvanje robe od raznih vrsta oštećenja, održavanje upotrebne vrednosti proizvoda i komuniciranja sa postojećim i potencijalnim potrošačima.
Dobro je poznata tvrdnja da pakovanje prodaje proizvod. Pakovanje danas osim svoje zaštitne uloge sve češće ima i promotivnu ulogu. U sinergiji s različitim oblicima promotivnih aktivnosti potiče potencijalne kupce na kupovinu proizvoda. Stoga su uz informativne elemente promotivni elementi izuzetno bitan deo dizajna pakovanja jer pakovanje komunicira s kupcima na prodajnom mestu i podseća kupce na informacije o proizvodu koje su dobili putem nekog drugog medija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari