Odlomak

Upravljanje kvalitetom – Sistem kvaliteta

UVOD
S ciljem što uspiješnijeg razmatranja predmetne problematike neoophodno je
definisati i razjasniti osnovne pojmove o kvalitetu. Danas je gotovo nemoguće uzeti
dnevnu štampu u ruke ili saslušati vijesti, a da se ne pročita nešto o pitanjima iz
područja upravljanja kvalitetom ili ne čuje neka od informacija o kvalitetu (kvalitet
hrane, kvalitet vode za piće, nekvaltetno okruženje, kvalitet prenosa, kvalitet zvuka, i
dr.). O kvalitetu se govori na najrazličitijim mjestima, svakodnevno piše, izvještava idiskutuje.
U sadašnjim uslovima pojačanekonkurencije to nijedovoljnoveć se tražiupavljanjekvalitetomkojeuključuje ne samokontrolisanje i održavanjestalnognivoakvaliteta, već i kontinuiranopoboljšanjekvaliteta, sprečavanjepojaveneispravnosti i neusaglašenosti, sakrajnjimciljemostvarenjatotalnogupravljanjakvalitetom.
Posljednjih dvadesetak godina kvalitet kao osobinaproizvoda/usluga postao izuzetno tržišno zastupljen i promovisan. Kao takav isti jedanas dobio primarno mjesto među pokazateljima tržišne uspešnosti jedneorganizacije ispred brojnih mjerljivih parametara kao što su produktivnost,rentabilnost, likvidnost, uposlenost kapaciteta i sl. Brojni su oni koji ovaj fenomenpovezuju sa intenzivnim trendom promjene odnosa kupca prema kvalitetu. Da bi
ostali u tržišnoj utakmici i proizvođači su se morali prilagoditi takvom shvatanju.
Istraživanja pokazuju da je danas uobičajeno da 80-90 % kupaca/korisnika na prvomjesto karakteristika proizvoda stavljaju kvalitet. Zbog toga ne čudi da se posljednjivijek smatra ”vijekom kvaliteta”, a kvalitet najznačajnijim fenomenom našeg doba.

POJAM KVALITA I EVOLUCIJA

Pojam ‘kvalitet’ koristi na različite načine. Potrošači kvalitet povezuju sa vrijednošću ili cijenom, a proizvođači sa oblikovanjem i izradom proizvoda kako bi sezadovoljile potrebe potrošača. Općenito se kvalitet najčešće definiše kao „zadovoljavanje ili nadmašivanje potreba kupaca“ iako je istorijski pojam kvalitetadobijao različita značenja. Ta značenja vezuju se za evolucijski razvoj pojedinihpristupa kvalitetu, ali će na današnjem stepenu razumijevanja ovog fenomena ipovršna analiza pojma kvaliteta sa naučne strane ukazati da se pod istimpodrazumijevaju brojne definicije. Sve one u osnovi su ispravne, ali opšteprihvaćenog definiranja pojma kvaliteta i dalje nema. Međutim, sa sigurnošću semože reći da se praktično od pojave prvog izdanja standarda serije ISO 9000:1987godine kao opšte prihvaćena koristi definicija kvaliteta prema ovom standardu.
Juranovo stanovište prema kome se kvalitetzasniva na sljedećim karakteristikama:
– tehnološkim (npr. čvrstoća, tvrdoća);
– psihološkim (npr. okus, ljepota);
– vremenski orijentisanim (npr.pouzdanost, pogodnost zaodržavanje);
– ugovornim (garancije);
– etičkim (npr. ljubaznost osoblja,poštenje).
Usluge mogu uključivati sve navedenekarakteristike, a kvalitet tvorničkiizrađenih proizvoda se primarno možedefinisati tehnološkim, ugovornim ivremenski orijentisanim obilježjima.(1)

Da bi se ostvario kvalitet važno je upravljati svim aspektima kvaliteta i kontrolisati ih.
Funkcija upravljanja kvalitetom je dio ukupne funkcije upravljanja organizacijom koji se odnosi na kvalitet i ostvaruje se putem:
1.    Planiranja kvaliteta,
2.    Operativnog upravljanja kvalitetom,
3.    Obezbeđenja kavlitetom,
4.    Poboljšanjakvaliteta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari