studenti
Mesto za uspešne studente

Upravljanje troškovima

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Troškovi su jedan od osnovnih pojmova savremene ekonomije. Oni su jedan od najznačajnijih faktora, ako ne i najznačajniji koji pored prihoda (dimenzija i karakteristika tržišta) utiče na dobit preduzeća. Razvoj troškova počeo je sa razvojem tržišta i tržišne privrede. Danas, troškovi predstavljaju faktor konkurentnosti preduzeća kao i kriterijum ocene performansi poslovnih organizacija.
Postoje brojne definicije troškova, a jedna od najznačajnijih je:
Troškovi predstavljaju novčani izraz materijalnih dobara, rada, usluga i javnih izdataka, koji su potrebni za ostvarivanje zadatka preduzeća.
Dobit preduzeća jeste ključna kategorija za opstanak i rast, čija maksimizacija predstavlja osnovni i neizbežan cilj svakog preduzeća. Ona jeste ključna stavka za svaku menadžersku odluku. Zavisnost dobiti od troškova može se izraziti sledećom relacijom:

Dobit = Prihod – Troškovi

Ako je osnovni cilj preduzeća da ostvari najveću moguću dobit, onda iz toga indirektno proizilazi da je istovremeno osnovni cilj preduzeća minimizacija troškova.
Troškovi nisu samo statička kategorija, već zavise i od vremena (inflacije, globalnih ekonomskih kretanja…), prostora i tokova u preduzeću.
Sve veća ulaganja u moderna sredstva za proizvodnju čine preduzeća sve manje elastičnim u vođenju poslovne politike, menjanju proizvodnih programa, dok s druge strane, nagli rast privrede praćen promenama i kolebanjima iziskuje od preduzeća upravo veću fleksibilnost.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.