Odlomak

 

Privredni rast predstavlja povećanje nacionalne proizvodnje tokom vremena. To povećanje može se izražavati za celju zemlju, po granama delatnosti ili po glavi stanovnika. Pošto se broj stanovnika takođe povećava, rast proizvodnje po stanovniku predstavlja pravu meru ekonomskog napredovanja jedne zemlje.

Privredni rast i promena u sastavu u privredi objašnjavaju ekonomsku sadržinu privrednog razvoja. Uključivanje nacionalne ekonomije u međunarodnu podelu rada i aktivnije učešće na svetskom tržištu su preduslovi ekonomskog razvoja u savremenom svetu. U uslovima jake i rastuće integrisanosti svetske privrede rast putem povećanja izvoza postaje praktično pokretač privrednog razvoja zemlje. Zato je i porast izvoza preduslov dinamičkog regionalnog razvoja, a rezultati ostvareni u spoljnoj trgovini pokazatelj ekonomske uspešnosti i perspektive zemlje.

U savremenom globalnom okruženju, rast i funkcionisanje jedne nacionalne privrede u velikoj meri zavisi od veza i odnosa koje ona uspostavlja sa ostatkom sveta. Sadržaj i intenzitet tih odnosa sve više, pored spoljne trgovine, obeležavaju investicioni tokovi koji obezbeđuju internacionalizaciju i uključivanje u dinamiku svetskog tržišta.

Strane direktne investicije pored ostvarivanja potencijalno velikih efekata na stopu privrednog rasta zemlje domaćina kroz različite kanale ostvaruju uticaj i na kvalitet životne sredine sa određenim implikacijama na dugoročnu održivost privrednog rasta i mogućnost ostvarivanja održivog razvoja.

Predmet završnog rada jeste analiza uticaja stranih direktnih investicija na spoljnotrgovinsku razmenu (izvoz i uvoz robe i usluga) Srbije, a osnovni cilj rada je utvrđivanje veze i doprinosa SDI povećanju ukupne proizvodnje preko uticaja SDI na uvoz tehnološko složenih proizvoda i znanja i izoz robe i usluga konkurentnih na svetskom tržištu.

Rad se sastoji od rezimea, uvoda i tri dela u kojima je detaljno obrađena tema rada, kao i zaključka koji sadrži razmatranja o rezultatima analize u radu u kraćim crtama.

Prvi deo rada pod nazivom Pojam i značaj stranih direktnih investicija pored definisanja SDI opisuje vrste i determinante stranih direktnih investicija, efekte SDI na domaćim sadržajem proizvodnje i efekte SDI na izvoznu aktivnost zemlje domaćina. U nastavku ovog dela rada posebno su opisani glavni kanali uticaja SDI na privredni rast i uticaj SDI na privredni rast u zemljama centralne i istočne Evrope.
Drugi deo rada pod nazivom Strane direktne investicije u Srbiji u periodu 2011-2014. godine najpre se bavi statističkim obuhvatom stranih direktnih investicija. U nastavku ovog dela rada urađena je analiza obima i strukture SDI u Srbiji, dok su na kraju opisane perspektive SDI u Srbiji.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari