Odlomak

Efikasno upravljanje troškovima jedan je od ključnih zadataka savremenog menadžmenta, prvenstveno zbog uzročno-posledične povezanosti troškova, rentabilnosti i obezbeđenja konkurentske prednosti na tržištu proizvoda i usluga.
Efikasno upravljanje i planiranje troškova, u savremenim uslovima poslovanja, obezbeđuje računovodstveni informacioni sistem kao integrisano računovodstveno i informatičko rešenje koje kompanijama omogućava obradu računovodstvenih podataka neophodnih za donošenje poslovnih odluka usmerenih na efikasno upravljanje u skladu sa deklarisanom misijom i ciljevima kompanije.
Određivanje i praćenje troškova u preduzeću predstavlja posebnu metodološku problematiku. U tu svrhu i za određivanje troškova postoji više mogućnosti, pa se primenjuju razne metode za njihovo utvrđivanje, što menadžmentu preduzeća koristi za uspešno poslovno odlučivanje. Praćenjem troškova sagledava se ekonomičnost i racionalnost korišćenja sredstava, ali se i meri ostvareni finansijski rezultat i izračunava cena koštanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari