Odlomak

Do početka 21. veka u razvijenim zemljama žene preduzetnice su ušle u mnoge industrije i sektore. Mnoge od ranijih prepreka poslovnom uspehu žena su uklonjene, ali su neke i dalje ostale. Postavljeni su mnogi istraživački projekti, a istraživači su ispitivali ekonomski i društveni uticaj ženskog preduzetništva. Proučavao se uticaj žena vlasnica malih i srednjih preduzeća na poslovnu aktivnost drugih žena. Broj istraživačkih studija je porastao od sedamdesetih godina prošlog veka, kada su stručnjaci i kreatori politike prvi put usmerili pažnju na žene preduzetnice.
U zemljama u tranziciji se žensko preduzetništvo tretira uglavnom kao socijalna kategorija, što se može objasniti činjenicom da se u ovim zemljama preduzetništvom pretežno bave one kategorije stanovništva koje nisu imale drugi izbor na tržištu rada, pa su postajali tzv. preduzetnici nužde, među kojima su žene u većini. Što se tiče žena u Srbiji, one su se uključile u preduzetništvo odmah nakon stvaranja zakonskih uslova sa ulaskom u period postsocijalističke transformacije.
Uključivanje žena u preduzetništvo konstantno je ispod nivoa uključivanja muškaraca, a može se reći i da vremenski za njim zaostaje. Preduzetništvo žena pokazuje prvi značajan porast nakon 2000. godine, a posebno nakon 2004. godine. Od 2010. beleži se nagli pad osnivanja ženskih preduzeća i u skladu je sa opštim trendom pada ekonomske aktivnosti, kao posledicom uticaja svetske finansijske krize. Međutim, podatak da je više od polovine ženskih preduzeća koja su osnovana „iz nužde“ i uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje uspelo da se nakon tri kritične godine održi, govori u prilog činjenci da se o ženskom preduzetništvu u Srbiji može govoriti ne samo kao o socijalnoj, već i kao o ekonomskoj kategoriji, koja ima potencijal za ekonomski rast i razvoj.
Žene su vlasnice ili suvlasnice 16 hiljada firmi u Srbiji.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • Preduzetništvo -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Valjevo,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakulte za poslovnu enonomiju u Valjevu  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari