Odlomak

Marketing bi mogli opisati s jednom rijeći a to je transakcija, ono predstavlja razmjenu vrijednosti između dva ili više subjekata. Marketing je usmjeren na zadovoljavanju želje i potrebe potrošača, ono je dinamićno, uzbudljivo i suvremeno područje poslovne ekonmije. Ključno je prepoznati želje i potrebe potrošača i prilagoditi proizvode i usluge njihovu zadovoljavanju, danas ponuda nadmašuje potražnju i na tržitu je jako velika konkurencija.
Životni ciklus proizvoda bi mogli usporediti s životom živih bića, te kao što sva živa bića prolaze određene faze u svome životu, od samog rođenja pa sve do njegove smrti, tako je to i sa proizvodom. Marketinški stručnjaci su ti koji se bave tom problematikom na tržištu, jer se proizvod na svom životnom putovanju susreće sa mnogim problemima i nedačama, rijetko kad je sve savršeno, bez uspona i padova.
Cilj stavljanja svakog proizvoda na tržište je da taj proizvod što duže živi i daje sto veće prihode, a ujedno i dobit, da bi došli do toga cilja potreban je veliki napor, rad i trud. Sve probleme na koje proizvodi ili usluge nailaze tijekom svoga životog ciklusa ću u razradi svoje teme analizirati i donjeti bitne zaključke. Dugoročnim se planiranjem opća poslovna politika pretvara u konkretne poslovne zadatke koje treba realizirati na putu prema jedinstvenom cilju poslovnog sustava. Da bi se mogao donijeti dugoročni plan razvoja proizvodnog programa, treba obaviti mnoge složene aktivnosti koje se nazivaju marketinškim istraživanjima razvoja proizvoda.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 22 stranica
  • Marketing Prof. Dr. Darijo Jerković
  • Školska godina: Prof. Dr. Darijo Jerković
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija, Marketing/PR
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  UNIVERZITET U BANJA LUCI Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari