studenti
Mesto za uspešne studente

PLC Mikrokontroler

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tema ovog rada je mikrokontroler PIC 16F877A, proizvod firme „Microchip”, koja je renomirani proizvođač elektronskih uređaja i komponenata. Najbolji primer njihove uspešnosti je činjenica da je glavni kupac opreme ove firme, NASA (Nacionalna Američka Svemirska Agencija). Kroz ovaj rad biće predstavljeni sastavni delove ovog mikrokontrolera, od kojih se komponenata ti delovi sastoje i na kom principu je zasnovan njihov rad.
Sa pojavom prvim mikroprocesora 1971. godine, počela je i njihova upotreba u kontrolne svrhe. Međutim, tipičan sistem je zahtevao veliki broj dodatnih kola za rad i u tu svrhu je napravljen prvi mikrokontroler koji je u sebi imao ugrađena ta kola. Jedan od prvih mikrokontrolera je bio Motorola 6801, razvijen od 6800 mikroprocesora. Kasnije, 1985. godine je stvoren popularni 68HC11 sa tad novom HCMOS tehnologijom. Danas mnogi modeli mogu da rade i vrše kontrolu manjih uređaja bez ikakvih spoljnih delova ili sa minimalnim brojem istih. Proizvodnja mikrokontrolera iznosi nekoliko milijardi godišnje i znatno premašuje proizvodnju mikroprocesora.
Prvi deo rada će biti posvećen uopštenoj priči o mikrokontrolerima, dok će drugi deo biti posvećen hardveru samog mikrokontrolera PIC 16F877A. U trećem delu ćemo se upoznati sa uređajima i terminima kao što su: oscilator, tajmeri, prekidi, U/I portovi i sl.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.