studenti
Mesto za uspešne studente

Polimeri, kompozitni i nekristalni materijali i tehnologije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pretvaranje sunčeve energije u električnu energiju je fokus velikog broja naučnika. Danas postoje komercijalno dostupne silicijumske solarne ćelije sa cenama u rasponu od 800 USD / kW (oko 10 m2 / kW) i efikasnosti u opsegu od 10 – 20%.
Glavna prepreka širokoj upotrebi ovih izvora energije je visoka cena takvih generisanih električnih energija u poređenju sa troškovima električne energije iz klasičnih izvora (hidro, termo i nuklearne elektrane).
Tehnološki napredak je postignut u razvoju polimernih organskih fotonaponskih (OPV) solarnih ćelija, i njihova energetska efikasnost se približava vrednosti od 10%, dok cena po jedinici proizvodnje može biti značajno niža nego silicijumske solarne ćelije. Nedostatak OPV solarnih ćelija je njihov kratak vek, i to je razlog zašto nisu pronašle veću primenu.
Jednoslojni polimerni fotonaponski model karakteriše jednostavan dizajn i vrlo niska proizvodna cena. Može se pretpostaviti da zbog ovih osobina, jednoslojna polimerna foto ćelija može postati jeftina zamena za široko rasprostranjenu foto ćeliju zasnovanu na klasičnim poluprovodnicima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.