studenti
Mesto za uspešne studente

Senzori na bazi mijernih traka i njihova primjena u automobilskoj industriji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U grupu otporničkih mjernih pretvarača spadaju mjerne trake koje se koriste za mjerenje deformacija. Mjerne trake su jedan od najčešćie korištenih mjernih pretvarača. Mjerna traka je kao otpornički pretvarač jeftina, neznatne je krutosti male dužine. Može se koristiti za mjerenja statički i dinamički opterećenih konstrukcija. Lako se ugrađuju I nisu podložne elektromagnetnim smetnjama.
Mijerne trake su našle primjenu u svakodnevnom životu od elektronskih vaga u trgovinama, mašinstvu, građevinarstvu, autoindustriji itd.
Prave se od tanke žice ili nagrižene tanke folije od legura sa vrlo malim temperaturskim koficijentom otpornosti.

ISTORIJA I OBLASTI PRIMJENE MIJERNIH TRAKA
Osnovne oblasti primjene mijernih traka su u izradi davača I senzora (mase, pritiska, obrtnog momenta, vibracija, itd…) kao I eksperimentalna analiza mehaničkih napona.
Prva primjena mijernih traka (otpornički tenzometrijska mijerna traka) datira iz 1938 godine, gdje ih je među prve koristio Artur Klod Ruž sa fakulteta za sezmiologiju. On je naime želio da mijeri naprezanja koje nastaju usljed simuliranog zemljotresa na modelu rezervoara za vodu koji bi trebalo da je otporan na zemljotres.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.