studenti
Mesto za uspešne studente

ZAŠTITA ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA OD PRENAPONA IZAZVANIH ATMOSFERSKIM PRAŽNJENJEM

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Radi obezbeđenja što kontinualnijeg rada postrojenja elektroenergetskog sistema, potrebno je obezbediti što bolju zaštitu vitalnih delova postrojenja od pojave prenapona. U cilju zaštite od unutrašnjih (komutacionih) prenapona vrši se podešavanje nivoa izolacije (koordinacija izolacije) koji može izdržati ove prenapone. Prenaponi spoljašnjeg (amosferskog) porekla, iako kratkotrajni, velikih su amplituda, što izolacija vodova i postrojenja nije u stanju da izdrži.
Iz ovog razloga vrši se zaštita od prenapona u cilju zaštite postrojenja od oštećenja i iskakanja iz elektroenergetskog sisrema. U praksi se pokazalo da su troškovi, odnosno gubici, nastali usled iskakanja delova postrojenja ogromni, tako da se propisima tačno definišu mere koje treba preduzeti u cilju racionalnog dimenzionisanja izolacije i zaštite od prenapona. Visoka cena koštanja, unapred isključuje mogućnost da od samog početka oprema i postrojenja budu konstruisani tako da izdrže proizvoljno visoke napone, već se uz određeni rizik taj nivo smanjuje. Po prirodi se smatra da se rizik ne može eliminisati, već samo smanjiti. Praksa potvrđuje ovo pravilo, tako da se u mreže ugrađuju zaštitni uređaji s ciljem smanjenja rizika od nedozvoljeno visokih napona (prenapona). Za distribucijske mreže propisuju se postupci i formule, koje se koriste pri koordinaciji izolacije uz pomoć modernih odvodnika prenapona.
Tema ovog rada je pokušaj da se objasne osnovni mehanizmi nastanka atmosferskih prenapona, kao i područje primene savremenih uređaja u zaštiti EES od atmosferskih prenapona. Koncepcijski ovaj rad se sastoji od sedam celina (poglavlja):
-U prvom poglavlju, pod naslovom UVOD, predstavljene su opšte smernice pri koordinaciji izolacije uz pomoć modernih odvodnika prenapona.
-Drugo poglavlje POJAM I PODELA PRENAPONA daje definiciju prenapona i njihovu podelu prema načinu nastajanja, kao i prema obliku i trajanju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.