Odlomak

UVOD
Računari postaju jedno od najvažnijih sredstava globalizacije savremenog društva. Oni su pretpostavka masovnog širenja i upotrebe interneta. Polako ali sigurno postaju nezamenjivi deo domaćinstva i personalnog inventara svakog čoveka na planeti bez obzira na starosnu, obrazovnu ili geografsku pripadnost.

 

 

 

1.    MODUL 1

Računari se sastoje od  Hardware (Hardver) i Software (Softver).
1.1. Najprostija definicija hardvera je da je on sve što je opipljivo na računaru. Na engleskom reč hardver znači tvrdotvorina, tj. tvrde stvari (hard=tvrdo).
Hardver je  sva računarska oprema ona moze biti glavna I periferna.
1.1.1. Glavni delovi
1.1.1.1. Procesor (Central Processing Unit ili skraceno CPU) je osnovna jedinica u kojoj se vrse sve operacije, tj upravljenje racunarom. Povezan je sa svim delovima racunara. Sve sto se odigrava kontrolise processor, na osnovu zahteva korisnika. Brzina procesora je njegova karakteristika, izrazava se Hz ili Gz.
1.1.1.2. Rom memorija (Read Only Memory ili ROM) to je specijalni čip koji sadrzi softwer koje se moze čitati a ne prepisati. ROM povezuje CPU sa ostalim delovima racunara. ROM-BIOS sadrzi Read Only softwer. Često network i video kartice sadrze ROM čipove.
1.1.1.3. RAM memorija (Random Access Memory ili RAM) je komponenta u koju se učitava operativni sistem kad upalite kompjuter i mesto u koje se kopiraju vase aplikacije kad ih pokrenete (kao sto su Word i Excel). RAM cuva samo trenutne podatke. Sto vise rama u kompjuteru on će brze i bolje izvrsavati vase zadatke.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari