studenti
Mesto za uspešne studente

Fitofarmacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Fungicidna svojstva iprodiona prvi put su objavljena 1974. godine.
Iprodion je sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem. Inhibira klijanje spora i rast micelija gljiva. Koristi se za suzbijanje Botrytis, Monilia, Sclerotinia, Alternaria, Corticum, Fusarium, Helminthosporium, Phoma, Rhizoctonia, Typhula spp. na povrću, ukrasnom bilju, voćkama, jagodama, vinovoj lozi, žitima, krompiru, tikvama, uljanoj repici, repi, pamuku, suncokretu, livadama i drugim gajenim biljkama. Može se upotrebiti i za zaštitu plodova posle berbe, a i za tretiranje semena. Kompatibilan je sa drugim pesticidima.

2. TEBUKONAZOL

Fugicidna svojstva tebukonazola prvi put su objavljena 1986. godine ( Kuck i Berg, 1986), a u primeni ga je uvela firma Bayer A. G.
Tebukonazol je sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim eradikativnim delovanjem. Brzo se apsorbuje vegetativnim delovima biljke i transportuje akropetalno. Inhibitor je biosinteze ergosterola. Tebukonazol je efikasan u suzbijanju mnogih patogena žita (Tilletia spp., Ustilago spp. i Urocystis spp, Erysiphe graminis, Rhynchosporium secalis, Septoria spp., Pyrenophora spp., Puccinia spp), kikirikija (Mycosphaerella spp., Puccinia i Sclerotium rolfsii), voća, vinove loze i povrća (Monilia spp., Botrytis spp., i Sclerotium cerivorum). Koristi se za tretiranjem smena protiv patagona Septoria nosorum i Sphacelotheca reliana.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.