studenti
Mesto za uspešne studente

Brzina zvuka u tečno,čvrstom i gasovitom stanju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Brzina prostiranja zvuka zavisi od osobina sredine kroz koju se zvuk prostire i od njene temperature. Brzina prostiranja zvuka:
u vazduhu na 150 – 340
u vodi – 1500\
u gvožđu – 5000\
u staklu – 5400
ledu – 3300\
Brzina zvuka je veća u čvrstim telima i tečnostima nego u vazduhu, jer su u njim molekuli koji prenose oscillovanje, bliži i zato se oscilacije brže prenose, primer – dolazak voza u stanicu – prisloniti uvo na šine (ranije se čuje) Ultrazvuk je zvuk sa frekvencijama većim od 20000Hz. ispuštaju delfini, slepi miševi – orijentacija i snalaženje. Ultrazvučni talasi imaju znatno veću energiju od zvučnih. Koriste se:
u tehnici za otkrivanje grešaka, obradu materijala, dobijanje kvalitetnih slika
u medicini za sterilizaciju životnih namirnica
merenje dubine okeana i mora
Brzina zvuka u vazduhu pri normalnim uslovima iznosi oko 340 metara u sekundi (1224 km na sat). Brzina se menja u zavisnosti od sredine kroz koju prolazi (vazduh, voda…). Uopšteno govoreći, imajući u vidu elastičnost supstancijalnih sredina može se uočiti pravilnost u odnosu brzina kroz sredine određenih agregatnih stanja. Tako se zvuk, po pravilu najbrže prostire kroz čvrste sredine, nešto sporije kroz tečne, a još sporije kroz gasovite. rzina zvuka u vakuumu jednaka je nuli. Pošto je za prostiranje mehaničkih talasa potrebna supstancijalna sredina, koja za razliku od vakuuma poseduje elastičnost, mehanički talasi, u koje se ubraja i zvuk se ne prostiru kroz vakuum. Brzina zvuka u čvrstim telima U čvrstim telima zvuk može biti i transverzalni i longitudinalni talas. Zvuk je u tečnoj sredini longitudinalan talas.

3. JAČINA I GLASNOĆA ZVUKA

Jačina zvuka je energija koju zvučni talas prenese u jednoj sekundi kroz 1m2 površine smeštene normalno na smer rasprostiranja zvuka. Jedinica je Wm-2. S obzirom da zvuk detektuje čovekovo uho, uvedena je pored ove veličine i veličina koja se naziva glasnoća zvuka. Glasnoća zvuka je intezitet (jačina) zvučnog osećaja kakav registruje naše uho. Naziva se i nivo jačine čuvenja. Glasnoća zvuka zavisi od jačine zvuka tj. upravo je srazzmerna jačini zvuka:
S= λ I
S – je glasnoća, I jačina zvuka i λ koeficijent proporcionalnosti
Sa druge strane nalazi se prijemnik zvuka, tj. ljudsko uho. Ono prima treperenje, tj. zvučne talase i odnosi ih u svest slušaoca.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.