studenti
Mesto za uspešne studente

Zvučni talasi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod:

Do generisanja zvuka dolazi pri promjeni stacionarnog stanja čestica koje je praćeno odgovarajućim promjenama pritiska i gustine.
Zvuk je mehanički longitudinalni talas koji se prostire kroz materijalnu sredinu u sva tri agregatna stanja, pri čemu se vrši zgušnjavanje i razjedinjavanje sredine. Osnovne fizičke karakteristike zvučnog talasa (tzv. objektivne karakteristike zvuka) su: osnovna frekvencija, zvučni spektar i intenzitet zvučnog talasa- zvuka.
Zvuk ne može da se prostire kroz bezvazdušni prostor. Kada djeluje na ljudsko uho u rasponu frekvencija 16 – 20 000 Hz, u svijesti se izaziva osjećaj sluha.
Zavisno od opsega osnovnih frekvencija, zvučne signale dijelima na:
1. Infrazvuk: 0-20 Hz
2. Zvuk iz čujnog opsega: 20 Hz – 20 kHz
Ultrazvuk: 20 kHz – 1 GHz
3. Hiperzvuk: 1 GHz – 10 THz
Mehanički talasi čija je frekvencija viša od 20 kHz (iznad oblasti čujnosti čovječijeg sluha) nazivaju se ultrazvuk. Zbog velike frekvencije imaju veliku energiju. Ultrazvučni talasi sastoje se od naizmjenično sabijenih i rastegnutih zona elastične sredine kroz koju se prostiru. Brzina prostiranja ultrazvučnih talasa zavisi od svojstava elastične sredine po istim zakonima kao i za zvučne talase.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.