studenti
Mesto za uspešne studente

Tehnički kamen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Pojam “građevinski kamen” je krajnje neodređen iz razloga sto je veoma teško definisati koji se materijali mogu smatrati građevinskim a koji se materijali,između ostalog primijenjuju i u građevinarstvu. Građevinskim kamenom se smatra svaki kamen koji se može koristiti u građevinarstvu.
Kamen nastaje drobljenjem (sitnjenjem) stijena. Do prirodnog nastanka kamena obično dolazi dejstvom erozije, usljed uticaja: kiše, vjetra, mraza, plime, oseke, zemljotresa, poplava i drugih meteoroloških pojava.
Vještačkim putem se kamen dobija sječenjem stijena testerama, sitnjenjem pomoću eksploziva, drobljenjem ili mljevenjem, cijepanjem i na druge načine.
Kamen je važan i skoro nezamjenljiv materijal u građevinarstvu, kako u niskogradnji, tako i u visokogradnji. Jedan je od najstarijih građevinskih materijala jer je bio lako dostupan u prirodi u davno doba, te su ga rani ljudi mogli koristiti za razne potrebe.
Kamen se u građevinarstvu najčešće prije upotrebe obrađuje: lomi, siječe, polira itd. Za nasipanje puteva i izradu podloge za temelje i podove se obično koristi prirodni šljunak ili tucanik. Najčešće korišćene vrste građevinskog kamena su: granit, mermer, gnajs, andezit, breča, dolomit, pješčar, krečnjak i travertin

Ovoj skupini pripadaju nemetalne mineralne sirovine koje se miniraju, eksplatiraju i koriste kao: drobljeni kamen kod izgradnje i održavanja cesta; kamena sitnež za izradu bitumeniziranog materijala na cestama; lomljeni kameni agregat za izradu betona; tucanik za izradu zastora željezničkih pruga; lomljeni kamen za zidanje, te kao sirovina za proizvodnju raznih drugih građevinskih materijala, poput veziva i termoizolacijskih materijala. Također, u ovu skupinu se svrstavaju i pijesak i šljunak kao jedni od temeljnih građevinskih materijala.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.